Bedrijven

Nederland heeft nu 14 procent Air France-KLM in handen

27 februari 2019 19:22

Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP

De Nederlandse Staat heeft woensdag nog extra aandelen Air France-KLM gekocht, waardoor het belang in de holding uitkomt op precies 14 procent. De Staat is nu gestopt met het kopen van aandelen.

Dat maakt het ministerie van Financiën woensdagavond bekend. De kosten van de aandelenaankoop zijn met de transacties van vandaag toegenomen van 680 tot 744 miljoen euro.

Verder uitgebouwd

Gisteren maakte minister Wopke Hoekstra van Financiën bekend dat de Nederlandse Staat een belang van 12,68 procent in Air France-KLM had genomen. Daarbij kondigde hij al aan dat het belang verder zou worden uitgebouwd tot 14 procent, vergelijkbaar met het belang van de Franse Staat in het luchtvaartbedrijf.

De Fransen bezitten een belang van 14,3 procent, dus iets meer dan Nederland. Ook geeft het Franse aandelenbelang een aanzienlijk groter stemrecht. Daar staat tegenover dat de Nederlandse overheid ook nog eens bijna 6 procent van de aandelen in dochterbedrijf KLM bezit.

Belangen verdedigen

Hoekstra verwacht, als grootaandeelhouder van de holding, de belangen van KLM, Schiphol en de Nederlandse economie beter te kunnen verdedigen tegen Franse pogingen om KLM leeg te zuigen.

Air France-KLM suggereerde vandaag dat de aandeleninkoop niet nodig was, door te stellen dat het bedrijf op het punt stond om aan de wensen van de Nederlandse overheid over de versterking van Schiphol en KLM tegemoet te komen.

Ondanks de inkoop van extra aandelen door de Nederlandse Staat, verloor het aandeel Air France-KLM op de beurs vandaag bijna 12 procent van zijn waarde, op 11,23 euro.

Bron • RTL Z