Bedrijven

Fikse winstdaling voor Ahold Delhaize, omzet wel gestegen

27 februari 2019 07:27

Hello and goodbye, zei AholdDelhaize tegen activistische belegger CIAM. Beeld © ANP

Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft vierde kwartaal van vorig jaar minder winst in de boeken gezet. De winst kwam uit op 517 miljoen euro, 30 procent minder dan de 744 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2017.

De winstdaling is vooral veroorzaakt doordat het Nederlands-Belgische fusiebedrijf in 2017 profiteerde van een eenmalige meevaller vanwege veranderende belastingwetgeving in de Verenigde Staten. 

De onderliggende winst van het bedrijf steeg wel, van 631 tot 691 miljoen euro oftewel bijna 10 procent. Ook de omzet steeg, met 5 procent tot 16,5 miljard euro.

De resultaten zijn iets slechter dan analisten hadden verwacht. Ook is de verhoging van het dividend tot 0,70 euro per aandeel wat minder dan waarop was gerekend.

Omzet: 62,8 miljard in 2018

Over heel 2018 wist Ahold Delhaize de omzet min of meer constant te houden op 62,8 miljard euro. Bij constante wisselkoersen was sprake van een omzetplus van 2,5 procent.

De jaarwinst daalde ook lichtjes, met 1,4 procent tot net geen 1,8 miljard. Dat was vooral te danken aan het feit dat het bedrijf meer belasting moest betalen in de VS en in België.

VS draait lekker

Het bedrijf presteerde vooral goed in de Verenigde Staten, waar het zo'n twee derde van de omzet vandaan haalt. Het bedrijf slaagde erin om producten met net ietsje meer winst te verkopen.

In de thuismarkten Nederland en België ging het goed, de nieuwe strategie bij de Zuiderburen lijkt vruchten af te werpen. Het bedrijf verkocht meer en de marges die het bedrijf op de verkoop van haar producten haalt, herstelde. 

In Nederland valt vooral op dat de omzet van Bol.com met 32 procent steeg.

Bron • RTL Z / ANP