Bedrijven

'Stevig gesprek' tussen topman Air France-KLM en ministers

Chris Koenis • 14 februari 2019 21:08 @chriskoenis

Ceo Benjamin Smith van Air France-KLM tijdens een eerder bezoek aan Den Haag. Beeld © ANP

Topman Benjamin Smith van Air France-KLM komt morgenochtend langs in Den Haag om met het kabinet te praten over de Nederlandse belangen in de vliegtuigmaatschappij. Volgens ingewijden belooft het 'een stevig gesprek' te worden over onder meer de positie van KLM-baas Pieter Elbers.

De positie van Elbers staat onder druk. In mei loopt zijn zittingstermijn als topman van KLM af en dus moet hij worden herbenoemd. Het moederbedrijf van KLM, Air France-KLM lijkt echter niet verder te willen met Elbers. Hij zou te veel tegengas bieden tegen pogingen van de Franse tak om meer macht naar zich toe te trekken.

Hoekstra en Van Nieuwenhuizen erbij

Bij het gesprek met Smith zijn in ieder geval  minister van Financiën Wopke Hoekstra en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen aanwezig, zo bevestigen Haagse bronnen aan RTL Z. Zij zeggen dat het gesprek over het Nederlandse belang 'stevig' zal zijn en dat de Canadese topman uitleg zal moeten geven over bestuurszaken, waaronder ook de toekomstige positie van Elbers. 

Een groot deel van het KLM-personeel heeft steun uitgesproken voor Elbers. Ook zij vrezen voor meer Franse invloed. Gisteren overhandigde het KLM-personeel daarom ruim 24.000 handtekeningen aan president-commissaris Hans Smits waarin ze het bedrijf laten weten dat zij Elbers niet kwijt willen.

Bron • RTL Z