Bedrijven

Hoekstra: overheid moet contract met bedrijf kunnen opzeggen na megaschikking

12 februari 2019 17:51

Minister van financiën Wopke Hoekstra. Beeld © RTL Z

De overheid wil de mogelijkheid hebben om contracten met bedrijven op te kunnen zeggen als zij een schikking hebben getroffen met justitie. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën tegen RTL Z.

ING Bank schikte in september voor 775 miljoen euro een zaak over witwaspraktijken. De bank gaf toe ernstig tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van fraude en bood excuses aan. De oppositie drong erop aan dat contracten met ING werden opgezegd, maar dat was toen juridisch niet mogelijk.

'Mogelijkheid moet er zijn'

Of Hoekstra het contract met ING had willen opzeggen als dat had gekund, wil hij niet zeggen. Maar Hoekstra zegt nu wel dat het verstandig is dat je in een zaak die zo belangrijk is als deze je de mogelijkheid hebt om contracten op te zeggen. Daarom is er een onderzoek gestart naar of dat ook kan. 

Hij zegt het een 'valide vraag' te vinden dat je 'als overheid kijkt met wie en onder welke voorwaarden je zaken doet'. We moeten het wat hem betreft zo organiseren dat je altijd meeweegt of een bedrijf zich helemaal houdt aan de letter van de wet. Zo'n schikking zou ook een opzeggrond moeten zijn, aldus Hoekstra.

Bron • RTL Z