Bedrijven

Richard Branson gaat deze zomer zelf de ruimte in

08 februari 2019 09:01

Beeld © Getty Images

Het is niet de allergrootste stap voor de mensheid, maar een enorme stap voor Richard Branson zelf. De Britse miljardair is van plan om deze zomer nog een ruimtevlucht te maken.

Branson wil op de vijftigste verjaardag van de eerste bemande maanlanding zelf de ruimte in gaan. Dat is op 20 juli 2019. De miljardair vliegt mee met een ruimtevaartuig van zijn eigen bedrijf Virgin Galactic.

Virgin Galactic is al een tijd bezig met het voorbereiden van de ruimtevluchten. Het bedrijf heeft meerdere tests uitgevoerd en maakt zich op om toeristen de ruimte in te brengen.

Waar begint de ruimte?

Bij de laatste test in december 2018 gingen twee Virgin-piloten samen met een 'dummy-passagier' 80 kilometer de lucht in. De Verenigde Staten houden die 80-kilometergrens aan als grens van de ruimte, iedereen die daarboven komt wordt bestempeld tot 'astronaut'.

Voor internationale verdragen wordt de Kármán-lijn aangehouden, op een hoogte van 100 kilometer boven de aarde. Ter vergelijking: het internationale ruimtestation ISS zweeft ongeveer 330 tot 410 kilometer boven de aarde.

Richard Branson afgeworpen in ruimte

Hoe hoog het ook is: Branson mag zich dus ergens deze zomer een astronaut noemen. Harde garanties geeft hij niet, want hij gaat pas als zijn team helemaal zeker is dat het kan en wil ze niet opjagen. Volgens de miljardair zal de testfase in juli wel voltooid zijn. Dat is een voorwaarde voor de vlucht. 

Het ruimteschip van Virgin Galactic, SpaceShipTwo, wordt door een vliegtuig omhoog gebracht en dan 'afgeworpen', waarna het toestel een eigen raketmotor opstart en buiten de dampkring terechtkomt. De inzittenden kunnen dan de kromming van de aarde zien. Na een paar minuten zet het ruimtevaartuig een glijvlucht in, om te landen op het vertrekpunt in de Mojavewoestijn in Californië.

Kostenplaatje

Geïnteresseerden moeten rekenen op een prijskaartje van 200.000 tot 250.000 dollar (176.416 tot 220.517 euro) per ruimtevlucht. De prijs zal in het begin hoger uitvallen, maar Virgin Galactic hoopt dat de prijs later kan dalen. Er worden ook twee extra ruimtevaartuigen gebouwd om meer passagiers mee te kunnen nemen.

Bron • RTL Z