Bedrijven

Beleggers maken zich zorgen over de winst van FiatChrysler

07 februari 2019 18:17

FiatChrysler is voor de winst bijna volledig afhankelijk van de Amerikaanse markt. Beeld © AFP

Automaker FiatChrysler zakt meer dan 10 procent weg op de beurs. Dat komt doordat beleggers niet zo te spreken zijn over de verwachte winst in 2019. De automaker gaat namelijk uit van een gelijk resultaat, terwijl juist op een stijging was gerekend.

Het resultaat vóór aftrek van rente en belastingen (de ebitwinst) van FiatChrysler steeg afgelopen kwartaal met bijna 7 procent tot 2 miljard euro. Dat was ongeveer in lijn met de verwachtingen.

Maar de pijn zit hem in de verwachtingen, voor 2019 en daarmee ook voor volgend jaar. De koers van FiatChrysler daalt daardoor vandaag met maar liefst 12 procent.

Geen winstgroei in 2019

FiatChrysler denkt namelijk dat dit jaar de ebitwinst weer op rond de 6,7 miljard euro zal uitkomen. Dat is zonder het resultaat van Magnetti Marelli, dat onderdelen voor auto's maakt maar zal worden verkocht. Analisten hadden juist gerekend op een stijging tot 7,3 miljard euro. 

En het is de vraag of het niveau van 9,2 tot 10,4 miljard euro die de vorig jaar overleden topman Marchionne voor de ebitwinst 2020 in het vooruitzicht had gesteld, nog wel haalbaar is.

Afhankelijk van VS

Dat komt bovenop de zorgen van beleggers over de grote afhankelijkheid van FiatChrysler van de Noordamerikaanse markt. Zo kwam afgelopen jaar bijna tweederde van de omzet uit Noord-Amerika en zelfs bijna 86 procent van het resultaat. FiatChrysler heeft enkele Amerikaanse fabrieken omgebouwd om de productie van lucratieve SUV's en pick-uptrucks op te voeren.

Maar de omzet in de regio Azië Pacfic daalde afgelopen jaar juist, terwijl de winst daar omsloeg in een verlies. Ook In Europa, in termen van omzet de tweede regio voor FiatChrysler, is er geen sprake van groei. Er werd afgelopen jaar wel een winst behaald, maar deze daalde wel.

Maserati

Maserati, dat ook onder FiatChrysler valt, leed onder de lagere verkopen in China, waardoor er een derde minder Maserati's werden verkocht. De winst daalde er bijna met 75 procent.

Bron • RTL Z