Bedrijven

Hema akkoord met sociaal plan voor hypothetische reorganisatie

Matthias Pauw • 07 februari 2019 16:10 @mattpauw

Een filiaal van Hema in Leiden. Beeld © ANP

De bonden en de Hema hebben een sociaal plan uitonderhandeld voor de medewerkers van het hoofdkantoor die boventallig zijn door een reorganisatie. Dat is niet alleen goed nieuws voor de direct betrokkenen, maar ook voor Hema-werknemers die later hun baan zouden kunnen verliezen.

Dat laatste was ook meteen het grootste twistpunt in de onderhandelingen. De bonden zijn er niet gerust op dat er dit jaar geen nieuwe reorganisaties bij de Hema volgen en eisten dat de afspraken van nu ook gaan gelden voor ontslagen die eventueel later zouden kunnen vallen. 

 

Breekpunt

Hema vond dat maar onzin. Er waren geen andere reorganisaties gepland, dus daarom was het afsluiten van een sociaal plan voor alle Hema-medewerkers niet nodig, zei een woordvoerder vorige week.

Maar na een paar onderhandelingsdagen is het warenhuis toch door de knieën gegaan onder druk van vakbonden De Unie, CNV en FNV.

Het voornemen van Hema was om alleen een sociaal akkoord te sluiten voor de ontslagen werknemers van het hoofdkantoor. "Maar een harde eis – lees: anders geen akkoord – van de vakbonden was dat deze ook zou gaan gelden voor de andere bedrijfsonderdelen", laat de woordvoerder nu weten in een e-mail.

Hij benadrukt vandaag nogmaals dat 'reorganisaties bij andere bedrijfsonderdelen helemaal niet spelen'.

Tevreden

De partijen hebben afgesproken dat de 36 medewerkers van het hoofdkantoor die worden weggeorganiseerd een vergoeding krijgen van 1,45 keer het wettelijk minimum (transitievergoeding). Ook krijgen ze begeleiding bij het vinden van nieuw werk en er zijn nog wat kleinere regelingen afgesproken.

De twee hoofdpunten uit het sociaal plan gaan ook gelden voor alle andere Hema-medewerkers die boventallig worden op andere afdelingen van het bedrijf. Tot grote vreugde van de bonden.

"Wij zijn tevreden", zegt Martijn den Heijer van vakbond CNV. De afgesproken vergoeding is volgens hem hoger dan gewoon in de detailhandel. En ook vakbond De Unie noemt het 'een goed sociaal plan'.

De leden van de bonden moeten nog wel instemmen met het onderhandelingsresultaat, maar de bonden leggen het met een positief advies voor.

Bron • RTL Z