Bedrijven

Lagere jaarwinst ING door schikking witwasaffaire

Michaël Niewold • 06 februari 2019 07:32 @michaelniewold

Ceo Ralph Hamers van ING. Beeld © ANP

ING heeft in 2018 een winst van ruim 4,7 miljard euro geboekt, ruim 4 procent lager dan de winst van 4,9 miljard in 2017. Dat kwam onder meer door de schikking van 775 miljoen euro die de bank trof met het Openbaar Ministerie omdat het onvoldoende zicht had op verdachte geldstromen en witwassende klanten.

De baten bij de bank stegen wel, met ruim 2 procent tot ruim 18 miljard euro. Het zogeheten onderliggende resultaat voor belastingen, de winst zonder het effect van de schikking, groeide met 4,5 procent naar 7,5 miljard euro.

In het vierde kwartaal van het jaar steeg de nettowinst overigens weer met ruim 25 procent aan tot bijna 1,3 miljard euro. De baten stegen met 3 procent, tot 4,5 miljard euro. Dat was beter dan analisten vooraf hadden verwacht. 

Op kosten letten

Topman Ralph Hamers meldt dat de bank scherp op de kosten moet blijven letten, de verwachting is dat het bedrijfsleven minder leningen zal willen afsluiten. "Aan de ene kant zien we dat we op de top van de cyclus zijn en we dus risicotechnisch wat voorzichtiger worden", zegt Hamers tegen RTL Z. "En de groei die we verwachten in de eurozone zal ietsjes minder zijn dan in het verleden."

Verder heeft de bank te maken met aangescherpte kapitaaleisen. Dat heeft gevolgen voor de tarieven die de bank rekent voor bepaalde diensten. "We weten niet hoe de concurrentie daarop reageert", vertelt Hamers.

Zwaar weer

"Dat is wel het verhaal van dit jaar: bedrijven bereiden zich voor op zwaar weer, en dat zullen banken dus ook moeten doen", zegt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z.

De Franse bank BNP Paribas verlaagde zelfs de doelstellingen voor volgend jaar nadat de winst in het laatste kwartaal daalde, meldt Reuters

Meer klanten

ING spreekt verder van aanhoudende groei met veerkrachtige marges. De bank slaagt erin hogere inkomsten uit commissies te halen, terwijl de risicokosten daalden. De bank vulde de stroppenpot met 242 miljoen euro, vooral in Turkije houdt de bank rekening met tegenvallers.

De bank kreeg er vorig jaar een miljoen klanten bij, waarvan 300.000 die meer dan één dienst bij de bank afnemen, zogeheten primary customers. De kwartaalbuffer bleef daarnaast sterk met een score van 14,5 procent. 

ING keert een dividend uit van in totaal 68 cent per aandeel over vorig jaar. 

Salarisrel en witwasaffaire

Bij ING speelde vorig voorjaar de salarisrel. Topman Hamers kreeg een loonsverhoging van 50 procent aangeboden door de raad van commissarissen. Dat schoot in het verkeerde keelgat van veel politici, inclusief minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Ook de maatschappelijke verontwaardiging was groot. Uiteindelijk werd het voorstel daarom ingetrokken. Hamers bleef op zijn positie zitten, maar financieel directeur Koos Timmermans moest het veld ruimen.

Maar daar eindigde de ellende voor ING niet dit jaar. In september schikte de bank voor een recordbedrag van 775 miljoen euro met het OM omdat de bank jarenlang veel te weinig had gedaan om witwassen door klanten te voorkomen.

In de persverklaring noemt Hamers de gebeurtenissen eufemistisch 'uitdagingen om te overwinnen en van te leren'.

Bron • RTL Z