Bedrijven

Ook Boeing ziet brood in supersonisch zakenvliegtuig

05 februari 2019 20:06

Beeld © Aerion

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaat investeren in het eerste supersonische passagiersvliegtuig sinds de Concorde. Boeing helpt het bedrijf Aerion met de bouw van de AS2: een vliegtuig gericht op zakenvluchten, dat je met een snelheid van zo'n 1600 kilometer per uur naar de volgende vergadering kan brengen.

Het zou het eerste zakenvliegtuig zijn dat sneller vliegt dan het geluid. En met de AS2 gaat het oversteken van de Atlantische Oceaan zo'n drie uur sneller, zeggen de bedrijven

De AS2 werd in 2014 voor het eerst aangekondigd. Er passen tot 12 passagiers in het zakenvliegtuig. 

Hoeveel Boeing in het bedrijf steekt, is onduidelijk. Maar het is niet het eerste bedrijf dat meewerkt aan het supersonische vliegtuig van Aerion. 

Airbus

Eerder beloofde Airbus, de Europese concurrent van Boeing, al om het bedrijf technisch te ondersteunen. Dat is wat Boeing ook belooft, naast de zak met geld die het meeneemt. General Electric levert de motoren. 

Het vliegtuig moet in 2023 voor het eerst in het luchtruim te zien zijn. Toen de hulp van Airbus werd aangekondigd, mikte het bedrijf van de Amerikaanse miljardair Robert Bass er nog op dat het vliegtuig in 2021 klaar zou zijn. 

De Concorde is het laatste passagiersvliegtuig dat sneller dan het geluid vloog. De laatste vlucht van dat legendarische vliegtuig was alweer in 2003. 

Mach 5

Naast de investering in Aerion, werkt Boeing zelf ook nog aan vliegtuig dat sneller vliegt dan het geluid. Sterker: de hypersonische kist moet met Mach 5 gaan vliegen. Dat komt neer op vijf keer de snelheid van het geluid. 

En er zijn meer kapers op de kust. Want Nasa wil ook een supersonisch gaan vliegen met de X-plane, dat ontwikkeld moet worden door Lockheed Martin. En ook miljardair Richard Branson wil maar wat graag supersonisch van A naar B

Bron • RTL Z