Bedrijven

'Bergingsbedrijf Mammoet kocht omstreden Iraakse politicus om'

28 januari 2019 09:50

De olieterminal in Al Basra, Irak, waar Mammoet een tanker zou bergen. Beeld © Getty Images

Een buitenkansje in Irak voor het bedrijf Mammoet liep uit op een zakelijk conflict waarin het bedrijf miljoenen dollars dreigde mis te lopen. Om het geschil op te lossen, schakelde het bedrijf een tussenpersoon in die royaal werd betaald. Deze Iraakse politicus is niet onomstreden en zou Saddam Hoessein hebben opgehangen.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad dat tal van notities, verslagen en e-mails rondom de kwestie in handen heeft. Het vermoeden van omkoping komt van het moederbedrijf van Mammoet: Steenkolen Handels Vereeniging (SHV).

SHV is het grootste familiebedrijf van Nederland met 60.000 werknemers en behaalde in 2017 een winst van 1,2 miljard euro. Er loopt al een onderzoek van de fiscale opsporingsdienst Fiod naar grootschalig gesjoemel bij verschillende dochterbedrijven van het concern. President-commissaris bij het bedrijf is Annemiek Fentener van Vlissingen.  

Openstaande rekening door inval IS

De kwestie in Irak draait om de berging van olietanker Amuriyah die destijds de toegang tot de Al Basra-olieterminal blokkeerde. Mammoet, gespecialiseerd is in het hijsen en transporteren van zware voorwerpen, kan het schip bergen voor 65 miljoen dollar (60 miljoen euro), plus ruim 30 miljoen dollar extra als het schip niet in één stuk omhooggehaald kan worden, schrijft NRC.

Het gaat mis als de Iraakse overheid Mammoet niet meer kan betalen vanwege de inval van terreurbeweging IS. De openstaande rekening loopt al snel op tot in de tientallen miljoenen dollars. Uiteindelijk moet alles gestaakt worden vanwege de veiligheid.  

Er wordt hulp ingeschakeld. Het bedrijf komt uiteindelijk uit bij een tussenpersoon, die contacten heeft op het ministerie van Olie in Bagdad. Die tussenpersoon is Mowaffak Baquer al-Rubaie. Hij zou erbij zijn geweest toen Saddam Hoessein werd opgehangen. Hij krijgt 8000 euro per maand voor zijn diensten en een succes fee van in de miljoenen, schrijft de krant.  

Intern onderzoek

Uiteindelijk wordt de klus afgemaakt. Mammoet heeft dan nog altijd miljoenen tegoed. En aan wie Mammoet nu welk bedrag heeft betaald, is niet helemaal duidelijk ontdekt SHV. Het stelt hierop een intern onderzoek in. 

Mammoet wil niet reageren op het artikel in NRC. "Nu niet en nooit niet", aldus een woordvoerder tegen RTL Z. Op de vraag waarom niet, wil hij ook geen antwoord geven.  

Bevindingen 'naar waarheid'

Fokko Ringersma, directeur van Mammoet Salvage, de bergingstak van het bedrijf die in 2016 werd verkocht, zegt tegen NRC dat hij de beschreven gebeurtenissen in het artikel 'naar waarheid' vindt. SHV was niet direct bereikbaar voor commentaar. 

Het OM wil 'geen gedetailleerde mededelingen doen' over de kwestie Mammoet in Irak. Een woordvoerder laat weten dat Mammoet wel verdacht wordt van oplichting, omkoping en valsheid in geschrift. Het onderzoek hierna loopt nog. "Het onderzoek kost de tijd die het nodig heeft."

Bron • RTL Z