Bedrijven

Belastingdienst kan risico-aangiftes mkb niet controleren

Chris Koenis • 26 januari 2019 10:47 @chriskoenis

Beeld © ANP

Door achterstanden bij de Belastingdienst worden meer dan 20.000 risicovolle aangiftes van het mkb zonder controle goedgekeurd. De oorzaak is het slepende personeelstekort.

Dat bevestigt de Belastingdienst na berichtgeving van Trouw, dat interne documenten inzag. Het gaat onder meer om winstbelastingaangiftes uit 2016 waarbij mkb-ondernemers geld lenen bij hun eigen zaak, een risicogroep die volgens de Rekenkamer de belastingwet relatief slecht naleeft.

De fiscus controleert deze aangiften - net als particuliere belastingaangiftes - met een geautomatiseerd systeem. Van de risicovolle mbk-aangiftes die daar uitrolden, lagen er eind 2018 nog ongeveer 25.000 op de plank, zo blijkt uit de documenten.

Nijpend personeelstekort

Vanwege het nijpende tekort aan personeel wil de fiscus 90 procent van deze verdachte aangiftes niet meer in behandeling nemen en ongezien als goedgekeurd beschouwen.

"Deze aantallen kloppen", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst tegen RTL Z. "Maar het is normaal dat niet alle risico-aangiftes die geautomatiseerd zijn geselecteerd ook worden gecontroleerd."

Voor die 'intensievere behandeling' kijkt de fiscus naar specifieke risicofactoren, zoals bijvoorbeeld opvallende reiskosten die worden gedeclareerd. Maar tegenwoordig speelt ook de beschikbare capaciteit van personeel een doorslaggevende rol, geeft de dienst toe.

Gemiste inkomsten schatkist

Hoeveel geld de schatkist daarmee misloopt, is onduidelijk. Volgens Trouw gaat het 'al snel om honderden miljoenen' gezien een onderzoek van de Algemene Rekenkamer uit 2016 waaruit bleek dat dit soort dossiers gemiddeld tussen de 9.000 en ruim 12.000 euro extra opbrengsten opleveren.

De Belastingdienst ontkent het mislopen van miljoenen euro's door de ongemoeide mkb-aangiftes, maar kan niet inschatten om hoeveel geld het wel gaat.

Bron • RTL Z