Bedrijven

Grote Japanse bank verruilt Londen voor Amsterdam

11 januari 2019 09:00

Een Japanse bankier voor het hoofdkantoor van Norinchukin in Tokio. Beeld © AFP

Norinchukin, een grote Japanse bank, gaat een vestiging in Amsterdam openen. De aanleiding hiervoor is het geplande vertrek van het Verenigde Koninkrijk uit de Europese Unie. De instelling met hoofdkantoor in Tokio wil met een vestiging in Nederland onverstoord toegang blijven houden tot de Europese interne markt.

Norinchukin zal zich in Nederland vooral bezighouden met projectfinanciering, aanvankelijk met een team van dertig man. Topman Kazuto Oku had in een interview met een Japanse krant hier al op gezinspeeld, maar de nieuwe vestiging is nu pas officieel aangekondigd.

Vanwege de brexit raakte Amsterdam in beeld bij meerdere financiële partijen. De investeringstak van de Japanse bank MUFG heeft in het kader van brexit een nieuwe dochteronderneming opgericht in Nederland, MUFG Securities. Het oprichten van deze vestiging moet ervoor zorgen dat de investeringsbank diensten kan blijven leveren aan klanten in de EU. 

Andere grote Japanse banken zoals Mizuho, Nomura en Daiwa hebben juist voor een Europese vestiging in Frankfurt gekozen.

Correctie 17-01-2019: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Japanse bank MUFG in het kader van de brexit overweegt om het Europese hoofdkantoor van de zakenbank naar Amsterdam te verhuizen. Dat is onjuist. Het gaat om een dochteronderneming van MUFG, de investeringsbank MUFG Securities (Europe), die een vestiging opzet in Amsterdam vanwege de brexit. Het EU-hoofdkantoor van de investeringstak blijft wel in Londen.  

Bron • ANP