Bedrijven

Geplaagd Qatar Airways is beste luchtvaartmaatschappij van de wereld

20 juni 2017 15:56

De CEO van Qatar Airways (links) samen met een van de sjeiks van Qatar Beeld © Getty Images

Qatar Airways grijpt opnieuw de titel 'beste luchtvaartmaatschappij'. Dat komt goed uit, want het door oliesjeiks gesteunde bedrijf ligt vanaf meerdere kanten onder vuur. KLM wint dit jaar geen enkele prijs.

Het is de vierde keer in tien jaar dat Skytrax – een belangrijk luchtvaartadviesbureau uit Groot-Brittannië – Qatar Airways uitroept tot luchtvaartmaatschappij van het jaar.

De jaarlijkse prijzenregen voor luchtvaart is wat de Oscars zijn voor de filmindustrie. En met meer dan vijftig categorieën, variërend van business class tot beste Afrikaanse airline, is er een hoop te verdelen.

KLM valt buiten de prijzen

KLM pakte geen enkele prijs maar eindigt op de 22e plek van de belangrijkste categorie: best airline. Het Duitse Lufthansa staat op plek 7.

Het uit Dubai afkomstige Emirates eindigde vaak op de eerste plaats maar kwam nu uit op plek 4, het wint wel de prijs voor beste entertainmentsysteem (plat gezegd: de leukste films aan boord).

Diplomatieke rel

Een prijs voor beste airline komt niet ongelegen voor Qatar Airways, het ligt namelijk vanuit meerdere kanten onder vuur. Meest prangend is de diplomatieke rel die op dit moment in de Golfstaten woedt.

Saudi-Arabië, De Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en andere landen in de regio beschuldigen Qatar van steun aan extremistische groeperingen. Als een rij omvallende domineestenen zegden zij eerder deze maand een voor een hun diplomatieke banden op met Qatar.

Sancties van alle kanten

Ook speelde mee dat Qatar relatief goede banden onderhoudt met Iran, terwijl dat land juist in de regio als grote vijand wordt gezien. Verder huisvest Qatar nieuwszender Al Jazeera, een medium dat met haar vrije berichtgeving het de Arabische Lente een flinke zet gaf.

Thumbnail

Qatar is nu geïsoleerd geraakt in de regio: de omringende luchtruimen zijn gesloten waarmee de dure vliegtuigen aan de grond staan. Als die wel vliegen moeten ze een zeer dure omweg maken.

Binnen Europa loopt Qatar Airways ook tegen verzet aan. Het staatsgesteunde bedrijf is Europese vluchtmaatschappijen een doorn in het oog. De Europese Commissie stelt boetes voor om oneigenlijke concurrentie tegen te gaan. In de praktijk komt die steevast uit het Midden-Oosten.

Bron • RTL Z