Bedrijven

Rechter verbiedt staking bij VDL Nedcar om mogelijk contract BMW

09 januari 2019 19:57

BMW's rollen van de band in de fabriek in Born. Beeld © ANP

Om een mogelijke order van BMW voor VDL Nedcar niet in gevaar te brengen, mag personeel daar morgen en vrijdag niet staken. Volgens de rechter in Maastricht zou de werkgelegenheid in gevaar kunnen komen door de actie.

Het personeel van het Limburgse bedrijf wil het werk neerleggen omdat het betere arbeidsvoorwaarden wil. In de metaalsector is al lange tijd een stevig conclict tussen vakbonden en werkgevers over een nieuwe cao. De vakbonden zetten hun eisen kracht bij met meerdere stakingen. 

De stakingen deze week bij VDL Nedcar zou de tiende en elfde staking in zeven maanden zijn, volgens het bedrijf disproportioneel. Daarom stapte het naar de rechter. 

'Werkgelegenheid op het spel'

VDL onderhandelt momenteel met opdrachtgever BMW over nieuwe contracten. Als BMW zou besluiten geen auto's meer door VDL te laten maken, staan mogelijk de banen van 6000 medewerkers op het spel, aldus het bedrijf. 

Ron Smeets van CNV vindt het een vreemde uitspraak, want volgens hem gebruikt VDL het werkgelegenheidsargument al een hele tijd. Dit terwijl personeel afgelopen jaar toch al meerdere keren het werk heeft neergelegd. Door de vakbonden werd gerekend op zeker 1500 stakers. 

Meer loon

De acties bij VDL maken deel uit van een reeks acties en stakingen in de metaalsector. Werknemers en werkgevers liggen al maanden overhoop. De vakbonden eisen meer zeggenschap over werktijden, een hoger loon en betere regelingen.

'Akkoord verder weg dan ooit'

Maar volgens werkgeversorganisatie FME ligt er een 'fantastisch loonbod' en andere aanvullende voorwaarden. "Er ligt een voorstel van FME op tafel waar veel werknemers alleen maar van kunnen dromen. Maar het is voor de bonden blijkbaar niet genoeg", aldus voorzitter Ineke Dezentjé in een verklaring. 

Een akkoord over een nieuwe cao Metalektro voor de circa 150.000 werknemers in de metaalindustrie lijkt daardoor verder weg dan ooit, meldt FME.

Bron • RTL Z / ANP