Bedrijven

Samsung waarschuwt: winst daalt met bijna 30 procent

Michaël Niewold • 08 januari 2019 08:43 @michaelniewold

Een vestiging van Samsung in Seoul. Beeld © AFP

Na Apple waarschuwt ook Samsung voor tegenvallende resultaten. De winst en omzet in het vierde kwartaal zullen fors kelderen. Ook de resultaten in het komende kwartaal zullen 'bescheiden' zijn, waarschuwt het bedrijf.

Samsung publiceert een maand voor de kwartaalcijfers meestal een verwachting. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat verwacht dat de winst met bijna 29 procent daalt tot 10,8 biljoen won (8,5 miljard euro). De omzet kwam 10,6 procent lager uit op 59 biljoen won.

De winst en omzet krijgen flinke klappen door de zwakke vraag naar chips, stelt het bedrijf in een begeleidende verklaring. Daarnaast was het bedrijf veel geld kwijt aan onder meer markteting om zijn positie in de smartphonemarkt te behouden. Samsung maakt de definitieve cijfers later deze maand bekend. 

Minder vraag naar chips

Samsung denkt dat de prijzen van chips ook in de loop van het jaar een verdere daling zullen laten zien, onder meer door een zwakkere vraag in China en internationale handelsspanningen.

'Niet alleen Apple'

"We waren al gewaarschuwd door Apple en Samsung verkoopt ook mobieltjes in China", zegt beurscommentator Hans de Geus. "Het is misschien een geruststelling dat het niet puur Apple is dat in China de voet wordt dwars gezet."

De grootste problemen voor Samsung zitten vooral bij de afdeling geheugenchips, geeft De Geus aan. Daar verdiende Samsung de afgelopen jaren veel geld mee, vanwege investeringen van grote techbedrijven in opslagcapaciteit voor clouddiensten.

Maar daar is de groei voor nu even uit, wat ook te zien is in de koersen van bedrijven zoals ASML. "Maar het is wel iets dat op een gegeven moment weer op stoom komt", zegt De Geus. 

Geschrokken

Analisten zijn geschrokken van de matige cijfers van Samsung. "Het is een schok", aldus Song Myung-sup van HI Investment & Securities tegen Bloomberg. "Het is niet alleen Apple dat geen chips meer koopt, maar ook fabrikanten van servers en pc's." 

Volgens Myung-sup vinden klanten dat Samsung te veel vraagt voor zijn chips en wordt het bedrijf onder druk gezet om die te verlagen. 

Daar komt bovenop dat het maken van chips een dure operatie is, voegt Mehdi Hosseini, analist van Susquehanna Financial Group, toe. Iedere tegenvaller op order- of prijsgebied, zorgt meteen voor een grote deuk in de winst, zegt hij tegen CNBC.

'Bescheiden winst'

De winst zal ook het komende kwartaal 'bescheiden' zijn, door de moeilijke omstandigheden in de markt voor chips. Het bedrijf ziet wel lichtpuntjes: in de tweede helft van het jaar zal de markt weer aantrekken omdat er dan veel nieuwe modellen smartphones worden uitgebracht. 

Bron • RTL Z