Bedrijven

ACM vermoedt verboden prijsafspraken en doet invallen bij bedrijven

27 december 2018 14:27

Nooit een goede sale als er verboden prijsafspraken worden gemaakt. Beeld © ANP Foto

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vermoedt dat er verboden prijsafspraken zijn gemaakt tussen fabrikanten en (online) winkels van consumentengoederen. De toezichthouder heeft invallen gedaan bij verschillende bedrijven om het te onderzoeken.

Het is niet toegestaan om afspraken te maken tussen winkeliers en fabrikanten over hoeveel een product mag kosten. De reden is dat er daardoor minder concurrentie is tussen verschillende winkels en consumenten hierdoor mogelijk een hogere prijs betalen voor producten.

Winkeliers moeten zelf kunnen vaststellen wat zij als prijs hanteren voor een product.

Onduidelijk welke sector

De ACM wil tegen RTL Z niet zeggen waar de dienst is binnen gevallen of om welke bedrijven het gaat. Ook doet de toezichthouder geen uitspraken over de sector waarin de prijsafspraken mogelijk gemaakt zijn.

Onderzoek naar overtreding

De komende tijd gaat de ACM onderzoeken of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. Als dat het geval is gaat de ACM in gesprek met de betrokken partijen. Die mogen hun kant van het verhaal vertellen voordat er een eventuele sanctie wordt opgelegd.

Het komt niet vaak voor dat de ACM prijsafspraken onderzoekt waarbij één partij winkeliers onder druk zet een minimumprijs te vragen.

In de meeste zaken die de toezichthouder onderzoekt gaat het om prijsafspraken tussen verschillende fabrikanten van één soort product. 

Bron • RTL Z