Bedrijven

Overname in verzekeringenland: ASR koopt Loyalis voor 450 miljoen

Michaël Niewold • 04 december 2018 09:04 @michaelniewold

ASR-bestuursvoorzitter Jos Baeten. Beeld © ANP

Verzekeraar ASR neemt branchegenoot Loyalis over van APG voor 450 miljoen euro. Met de overname koopt het bedrijf meer macht op de markt van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Het bedrijf heeft een 'uitstekende' positie bij bedrijven in het onderwijs, de bouw, de zorg en de overheid, meldt ASR in een persbericht. Loyalis heeft een klantenbestand van 450.000 verzekerden bij ongeveer 10.000 bedrijven. 

De in Heerlen gevestigde verzekeraar biedt arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, nabestaandenverzekeringen en aanvullende pensioenen voor werkgevers, werknemers en zzp'ers. Het bedrijf biedt werk aan zo'n 300 fulltimers. 

Kapitaalbuffer

In 2017 behaalde de verzekeraar een winst van 71 miljoen euro, met een belegd vermogen van 3,1 miljard. Het bedrijf had eind vorig jaar 437 miljoen euro in kas.

De solvabiliteitsratio's voor de takken Schade en Leven lagen eind vorig jaar op 175 procent en 172 procent. Dat percentage geeft aan hoe groot de kapitaalbuffer is die verzekeraars moeten aanhouden om gedekt te zijn voor de risico's die het bedrijf loopt. Die van ASR lag in het eerste halfjaar van dit jaar een stuk hoger, op 194 procent

Overnamepad

ASR is op overnamepad sinds het in de zomer van 2016 weer op eigen benen kwam te staan. In september van vorig jaar kocht het bedrijf voor 200 miljoen de Nederlandse activiteiten van Generali. Topman Jos Baeten gaf toen al aan nog meer overnames te willen doen om te groeien.

Onlangs kondigde het bedrijf het vertrek van twee bestuurders aan, in het kader van een verandering van de bestuursstructuur. Die zou nodig zijn om 'slagvaardiger' op te kunnen treden bij overnames.

Vivat

Om financiële ruimte te houden voor meer overnamens, betaalt ASR de deal met een kortlopende banklening. "Er hangen nog meer dossiers boven de markt en we willen efficiënt kijken naar andere overnames'', zegt Baeten tegen persbureau ANP.

Zo is in Nederland Vivat, bekend van Zwitserleven en Reaal, door zijn Chinese moederbedrijf Anbang in de etalage gezet. Baeten bleek eerder al gecharmeerd van Vivat en benadrukt dat Vivat 'een van de namen is die rondzingt'. Het verkoopproces rondom de concurrent is echter nog niet begonnen, voegt hij toe.

Bron • RTL Z