Bedrijven

Europees avontuur: PSV loopt tientallen miljoenen achter op Ajax

Gert-Jan Verstegen • 28 november 2018 12:53 @GJVerstegen

Pablo Rosario van PSV in baalt na het verlies tegen Inter Milan. Beeld © ANP

Bij Ajax stromen de Champions League-miljoenen nog altijd binnen, maar bij PSV is die geldstroom weken geleden al zo goed als opgedroogd. Het is te hopen voor de Eindhovenaren dat ze een plekje in de veel minder lucratieve Europa League bemachtigen. Al is het prijzengeld daar vele malen lager.

Bij Ajax voor staat de teller voor Europees voetbal inmiddels op ruim 64 miljoen euro. Bij PSV, dat nog maar één schamel puntje uit vier wedstrijden wist te halen, is dat net geen 35 miljoen euro.

De nummers 1 en 2 van de groepsfase van de Champions League zijn zeker van een plekje in de achtste finales. De nummer 3 uit de poule gaat naar de Europa League. De tweede voetbalcompetitie van Europa.

Startgeld

PSV kreeg net als Ajax een startbedrag van ruim 15 miljoen euro. Daar komt nog eens een deelnamebonus bij, die gebaseerd is op de Europese prestaties van PSV de afgelopen jaren. Die waren niet zo best, maar toch kreeg PSV een bonus van 11 miljoen euro. Dat is iets minder dan Ajax, dat 18,7 miljoen euro kreeg.

TV-gelden

Dan zijn er ook nog de tv-gelden uit de zogenoemde market pool van de UEFA. Hoeveel geld er dit jaar precies naar ieder land gaat is niet bekend, maar vorig jaar ging het om 9,3 miljoen euro. De verdeelsleutel is iets veranderd, maar als we uitgaan van 9 miljoen euro, krijgt PSV ongeveer de helft. Het bedrag moet namelijk worden gedeeld met die andere Champions League-kandidaat uit Amsterdam.

Normaal krijgt de kampioen van het land een evenredig deel van het tv-geld plus 5 procent. Ajax zou dus 45 procent krijgen, PSV 55 procent. Maar omdat Ajax zeker is van overwintering in de Champions League, krijgt het weer een klein beetje extra. Op een bierviltje rekenen we uit dat zowel PSV als Ajax 4,5 miljoen euro krijgen.

Verliezers krijgen niets

In de Champions League geldt de aloude regel: wie wint krijgt knaken, wie verliest krijgt niets. In de groepsfase speelt ieder team zes wedstrijden. Met zes overwinngen krijgt een team 16,2 miljoen. Dat is 2,7 miljoen euro per gewonnen wedstrijd. Een gelijkspel levert 900.000 euro op.

PSV heeft met nog twee wedstrijden te gaan nog maar één keer gelijk gespeeld. Alle andere wedstrijden werden verloren. De teller staat dan ook op 9 ton. Het is voor de Eindhovenaren te hopen dat die nog oploopt naar 6,3 miljoen euro. Dan moet er vanavond in ieder geval gewonnen worden van het FC Barcelona van Lionel Messi.

Europa League dan maar?

Op dit moment staat PSV laatste in de groep. Verandert daar niets aan, dan is het Europees gezien uitgespeeld dit seizoen. Maar PSV kan nog opklimmen naar plek 3. Dat is niet gemakkelijk en PSV is zeer afhankelijk van wat andere teams in de groep doen.

Stel dat PSV inderdaad een plekje bij de laatste 32 in de Europa League afdwingt. Dan gaat de teller met prijzengeld weer lopen. Maar lang niet zo hard als bij Ajax.

Prijzengeld

Waar overwintering in de Champions League 9,5 miljoen euro oplevert, is dat in de Europa League maar een 0,5 miljoen. Het voordeel is wel dat in de Europa League vaak minder zware ploegen meedoen, waardoor het gemakkelijker is om verder te komen. Zo eindigde Ajax twee seizoenen geleden nog als finalist.

Een plek in de achtste finale levert 1,1 miljoen euro op. Een kwartfinalist krijgt sowieso 1,5 miljoen euro. Een halve finaleplek is 2,4 miljoen euro waard en een finaleplek zelfs 4,5 miljoen. En stel nou dat PSV dit jaar de Europa League wint, dan pakt het 4 miljoen euro.

Op papier kan de teller met prijzengeld voor PSV dus nog oplopen met 19,4 miljoen euro. Maar dan moet het wel vanaf vanavond alle Europese wedstrijden winnen.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen