Bedrijven

Tekort bij tankstations door lage waterpeil Rijn, kans op lege pomp

Harm Hilbolling & Olivia Manders • 27 november 2018 14:50

Ook bij een tankstation in Naarden slecht nieuws voor wie z'n tank vol wil gooien. Beeld © RTL Z

Problemen voor Shell door de lage waterstand van de Rijn. Hierdoor kan maar weinig brandstof vervoerd worden vanuit de raffinaderij in Pernis naar een brandstofdepot in Arnhem. Dat zorgt voor tekorten door heel Nederland.

Shell levert normaal gesproken vanuit drie depots aan tankstations door heel Nederland. Nu er vanuit Arnhem minder geleverd kan worden, is het landelijke distributiesysteem verstoord, legt een woordvoerder uit aan RTL Z. 

"Per dag wordt gekeken wat er mogelijk is", vertelt hij. Om de pijn te verdelen, wordt een deel van het gebied dat normaal uit Arnhem brandstof krijgt, nu bevoorraad vanuit de depots bij Kampen of bij Pernis. Dat zorgt ervoor dat de tekorten ook door heel Nederland voorkomen. 

Onbemande stations

Het gaat alleen om onbemande stations, Shell gaat er niet vanuit dat bemande stations ook een tekort krijgen. De concurrentie heeft er ook last van, erkent brancheorganisatie VNPI, al slaan die geen onbemande pompen structureel over met leveringen, zoals Shell doet. Pompen bij onder meer BP en Texaco kunnen dus droogvallen, maar worden 'binnen vier uur weer gevuld', aldus een woordvoerder van VNPI.

Bij Shell is nog niet duidelijk hoe lang het probleem nog zal duren, het bedrijf kijkt of het meer over de weg of het spoor kan transporteren naar de tankstations kan brengen die tekorten hebben. "Er is verder weinig dat we kunnen doen", zegt hij. 

Hogere prijs?

Maar de ladingen die vrachtwagens of treinen kunnen meenemen zijn veel kleiner dan die van schepen. Toch verwacht de woordvoerder niet dat de prijzen aan de pomp zullen stijgen door de aanleverproblemen.

Dat zal inderdaad niet zo'n vaart lopen, denken ze bij brancheorganisatie Bovag. Door de daling van de olieprijs daalt de benzine en dieselprijs vrijwel dag na dag

Wel krijgen ze ook bij de branchorganisatie meldingen binnen dat er 'her en der problemen' zijn, zegt de woordvoerder. "Maar met enige creativiteit kan er via andere kanalen uiteindelijk toch geleverd worden", voegt hij daar aan toe. 

Regendans

Hoe lang de problemen nog duren, weet Shell niet. "Het wachten is op regen vanuit Duitsland, daar hebben we helaas geen enkele invloed op – behalve een regendans", zegt hij. 

De lage waterstand in Duitsland zorgde er eerder al voor een omgekeerde wereld. Vanwege de brandstoftekorten komen veel Duitsers hun tank vullen in de grensstreek, terwijl van oudsher de brandstofprijzen lager zijn over de grens.

Bron • RTL Z