Bedrijven

Een vliegveld vol kerstbomen: 'Prijs boom stijgt licht dit jaar'

Chris Koenis • 23 november 2018 17:18 @chriskoenis

Op Enschede Airport Twente liggen ruim 250.000 kerstbomen klaar. Beeld © Green Team Group

Na enkele magere jaren gaat het weer wat beter met de kerstbomenhandel. Bij zowel kwekers als retailers zijn de vooruitzichten voor de verkoop goed dit jaar.

Twente Airport is voor even het logistieke hart van de Nederlandse kerstboommarkt. Hier liggen op dit moment ruim 250.000 kerstbomen van Europees marktleider Green Team klaar voor de doorvoer naar tuincentra, bouwmarkten, supermarkten en straatverkopers.

De bomen worden in Polen, Schotland en Denemarken gekweekt. In totaal verscheept het Deense bedrijf dit jaar 2,5 miljoen kerstbomen naar heel Europa. "Dat is een stijging van 10 a 15 procent", vertelt country manager Frank Bos van Green Team. "Na een aantal problematische jaren met overschot zijn de prijsstellingen dit jaar wat beter."

Prijs stijgt iets

Aan de kassa zorgt dat niet voor grote prijswijzigingen, zegt hij. "Hier en daar zijn lichte stijgingen. Maar negentig procent van de consument merkt niet dat hij of zij meer betaald. Voor een gemiddelde boom van twee meter varieert de prijs dit jaar van achter in de twintig tot achter in de dertig euro", aldus Bos.

Op Enschede Airport Twente liggen ruim 250.000 kerstbomen klaar. Beeld © Green Team Group

Voor de volledigheid: de website Kerstboomprijzen.nl zocht net als vorig jaar uit waar je het goedkoopst een Nordmann of Blauwspar haalt - met of zonder kluit. Wel zijn er vaak flinke prijsverschillen in de stad en op het platteland.

Ook in Nederland worden er kerstbomen gekweekt. Een grote speler is Van Lint in het Zuid-Hollandse Boskoop, dat ook dit jaar enkele honderdduizenden dwergsparren (picea glauca conica) kweekt en versiert. De boompjes worden door heel Europa veelal aan bedrijven verkocht.

"Het is alle hens aan dek in de hectische periode voor de kerst", zegt Bart Nijdam,operationeel directeur Van Lint. "Als boomkwekerij zijn we elk jaar een dikke maand bezig met een paar honderd mensen. En dat zit nú op zijn hoogtepunt."

Een werknemer in de loods van Van Lint. Beeld © Van Lint

Dat zorgde dit jaar even voor personele problemen. Die heeft het bedrijf, naast de inzet van het vaste personeel, heeft opgelost met arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië, Bulgarije en Hongarije. Nijdam: "Het blijft moeilijk om aan personeel te komen. Maar ook dit jaar is dat gelukkig weer gelukt."

Droogte zorgt voor duurdere bomen

Een ander probleem is de langdurige droogte van 2018. Die heeft volgens Green Team de komende jaren gevolgen voor kerstboomkwekers en de uiteindelijk kerstboomprijzen. "Dit jaar merken we er niets van. Maar het gaat waarschijnlijk over enkele jaren zorgen voor prijsstijgingen", vertelt Bos. Met name in het buitenland zorgde de aanhoudende droogte voor veel kaalslag.

Daar hebben ze bij Blossom in Den Haag geen last van. De bloemisterij verhuurt op kleine schaal kerstbomen aan bedrijven in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. "Geen naalden of andere troep", grapt eigenaar Wanda van den Burg. "Het zijn allemaal kant-en-klare kunstbomen en -stukken. Die kun je ook gewoon volgend jaar weer gebruiken."

Bron • RTL Z / Chris Koenis