Bedrijven

Twee bestuurders ASR weg om 'slagvaardiger te zijn' bij overnames

19 november 2018 11:13

Topman Jos Baeten en financiële man Chris Figee blijven deel uitmaken van het bestuur van ASR. Beeld © ANP

Verzekeraar ASR verandert de structuur. Twee bestuurders gaan weg en daarvoor komt één andere in de plaats, die nog niet benoemd is. De wijziging is volgens het bedrijf nodig om slagvaardig op te treden bij 'mogelijke toekomstige overnames'.

Het bestuur van ASR wordt ingekrompen van vier naar drie personen. De bestuurders Karin Bergstein en Michel Verwoest stappen 'in goed overleg' op. Vaak betekent deze omschrijving dat er gedoe was in de top, maar een woordvoerder ontkent dat.

De twee bestuurders vertrekken per 1 februari volgend jaar. 

De nieuwe bestuurder zal zich bezig houden met 'business overstijgende' integraties, bij onder meer mogelijke overnames. 

Dat er nog geen nieuwe kandidaat is om de vrij gekomen positie in de nieuwe raad van bestuur in te nemen, is op z'n minst opmerkelijk. De verzekeraar zal hier meer duidelijkheid over geven, zodra dat mogelijk is. ASR heeft voorkeur voor een vrouw.

 

Toekomstige overnames

Volgens ASR is de wijziging in de top nodig voor de volgende stap in de uitvoering van de aangescherpte strategie en doelstellingen. Ook zou het bedrijf zo slagvaardig kunnen optreden bij 'mogelijke toekomstige overnames'.

Mogelijk dat daarbij wordt gehint op de belangstelling voor verzekeraar Vivat. Deze is door de Chinese eigenaar Anbang in de etalage gezet. Persbureau Reuters meldde eerder al dat Anbang zakenbank JPMorgan in de arm zou hebben genomen om de verkoop van de Nederlandse verzekeraar te begeleiden.

Na Generali nu Vivat?

Vorig jaar nam ASR nog de activiteiten van Generali Nederland over. Dat paste in het beleid om naast op eigen kracht ook via overnames te groeien. "Met deze overname is het bedrijf nog zeker niet klaar met winkelen", zei topman Jos Baeten van ASR destijds.

Analist Matthias De Wit van KBC Securities zei er toen niet aan te twijfelen dat ASR de integratie van Generali Nederland tot een goed einde zou brengen. Daarbij wees hij op de sterke reputatie die de verzekeraar heeft op het gebied van overnames. 

Vacature open

De nieuwe raad van bestuur gaat vanaf 1 februari aan de slag. Naast topman Jos Baeten en financieel directeur Chris Figee wordt dus gezocht naar een nieuw te benoemen derde lid.

De verzekeraar richt verder een speciaal comité op dat bestaat uit leden van de raad van bestuur, de risicodirecteur en een aantal senior managers. Hiermee wil het slagvaardiger opereren. 

Bron • RTL Z