Bedrijven

Consumentenbond: 'Zorgpremies kunnen minder stijgen'

12 november 2018 07:50

De vijf grootste verzekeraars hebben 2,4 miljard euro over. Beeld © ANP

Zorgverzekeraars hebben meer financiële reserves dan wettelijk vereist, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Directeur Bart Combée: "Het geld dat over is, kan en moet terug naar consumenten."

De Consumentenbond pleit net als voorgaande jaren voor een lagere premiestijging van de zorgverzekeringen. Volgend jaar stijgen de premies met 4 tot 9 euro per maand en dat kan volgens de bond wel wat minder als verzekeraars hun reserves aanspreken.

Combée: "Jarenlang maakten zorgverzekeraars torenhoge winsten en hielden ze ook nog eens overdreven hoge reserves aan. Maar we vinden nog steeds dat reserves niet hoger hoeven te zijn dan wettelijk vereist."

Reserves daalden al

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de vijf grootste verzekeraars in 2015 3,3 miljard euro meer aan reserves hadden dan wettelijk verplicht. In 2017 daalden die reserves, maar hadden ze samen nog steeds bijna 2,4 miljard euro over. 

Achmea heeft de grootste reserves: bijna 700 miljoen euro. CZ en VGZ volgen met overschotten van rond de 660 miljoen euro. Menzis heeft 256 miljoen euro meer in kas dan nodig en DSW 82 miljoen euro.

Zij moeten dat geld gebruiken om de premiestijging te verlagen, vindt de directeur  van de Consumentenbond. "Een ideale verzekeraar pot geen onnodig hoge reserves op, heeft een lage premie en een efficiënte bedrijfsvoering."

Bron • RTL Z / ANP