Bedrijven

'Fietsende maaltijdbezorgers tillen te zware rugzakken'

05 november 2018 11:32

Een fietskoerier van maaltijdbezorgdienst Uber Eats. Beeld © Getty Images

Maaltijdbezorgers tillen veel te zware rugzakken met eten mee tijdens hun werk, vindt de SP in Groningen. "Dat kan zomaar 10 of 15 kilo zijn."

Volgens Wim Koks, SP-raadslid in Groningen, zijn de arbeidsomstandigheden van fietsende maaltijdbezorgers in zijn stad ronduit slecht. "Hun uitbetaling, de contracten en de kilo's die ze dan mee moeten tillen. Ik noem het moderne slavernij."

Koks vroeg meerdere maaltijdbezorgers hoe zij hun werk ervaren. "Eentje durfde een schatting te maken van wat hij mee tilt op zijn rug. Op z'n top kan dat wel 10 tot 15 kilo zijn." Dat is vervelend, maar het SP-raadslid denkt dat de echte problemen pas over een aantal jaar zichtbaar worden. "Als zijn rug op zijn 35ste versleten is, kost dat de maatschappij veel geld. Daarom moeten we nu ingrijpen."

In een aanhanger

In plaats van de rugzak zouden bezorgers de maaltijden volgens Koks in een aanhanger achter de fiets of constructie op de bagagedrager naar het adres moeten brengen.

Bezorgservices herkennen zich niet in de kritiek van Koks. Uber Eats, Deliveroo en Thuisbezorgd laten weten dat zij nog geen klachten van bezorgers hebben ontvangen. "Er zit geen maximum aan het gewicht dat onze bezorgers tillen", legt Mark Deumer van Thuisbezorgd uit.

"Er is wel een maximumaantal maaltijden dat in de rugzak past en hoe zwaar is die nou?" Deliveroo laat weten dat de bezorgersrugzak nog geen twee kilo weegt: "Ook met meerdere maaltijden erin valt het gewicht ruim binnen het arbo-besluit."

Niet georganiseerd

Volgens Koks kunnen de maaltijdbezorgers hun situatie niet veranderen met behulp van een vakbond. "Dat is een handicap. Die jongens zijn niet georganiseerd in zo'n vakbond." Daarom moet de politiek kijken wat zij kan doen. De SP gaat de situatie van de maaltijdbezorgers begin januari in de gemeenteraad van Groningen bespreken.

Bron • Editie NL