Bedrijven

Doorstart IJsselmeerziekenhuizen stap dichterbij: plan ingediend

Maaike Homan • 03 november 2018 11:30 @maaike_homan

Het MC Emmeloord, onderdeel van de IJsselmeerziekenhuizen. Beeld © ANP

Stichting Cardiologie Centra Nederland (CCN) wil de failliete IJsselmeerziekenhuizen overnemen. De zorgorganisatie heeft een plan ingediend bij de curator waarin staat dat een ‘zo breed mogelijk zorgaanbod voor de regio' behouden moet blijven.

In het plan, dat gesteund zou worden door de patiëntenraden, staat dat de ziekenhuizen verder moeten gaan onder de naam Zuiderzee Netwerk Ziekenhuis (ZNZ). De insteek, zo schreef CCN in een eerder persbericht, is een innovatieve zorgaanbieder die dichtbij de patiënten blijft. Welk bedrag het wil neerleggen, wil een woordvoerder niet zeggen.

Als het aan CNN ligt moeten patiënten bij het Zuiderzee Netwerk Ziekenhuis terecht kunnen voor zogenoemde laagcomplexe spoedzorg. Als minister Bruno Bruins (Medische Zorg) met extra geld komt, kan ook de complexe spoedeisende hulp én de verloskunde er komen. Eerder zei de minister dat hij wel geld wil bijleggen om een doorstart mogelijk te maken, maar hij noemde daarbij geen bedrag.

Toch voldoende perspectief

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk werden eind oktober failliet verklaard maar kregen toestemming van de curatoren om de ziekenhuizen open te houden. Er zou hier 'voldoende financieel perspectief' voor zijn. In andere woorden: zorgverzekeraars beloofden steun.

CCN, dat al zorg leverde in de IJsselmeerziekenhuizen en samenwerkt met de academische ziekenhuizen van Amsterdam en Leiden, meldde zich toen al als overnamekandidaat en was niet de enige. 

Slotervaart: volgende week duidelijkheid

Ook voor het Slotervaartziekenhuis, dat ook eind oktober failliet werd verklaard, meldden zich verschillende kandidaten. De curatoren spreken vandaag over tientallen geïnteresseerden uit binnen- en buitenland.

Sommigen willen het ziekenhuis in z'n geheel overnemen, andere alleen onderdelen. Gisteren liet dit ziekenhuis weten dat er eind komende week meer duidelijk moet zijn over de toekomst van het ziekenhuis.

“Er is sprake van een complexe situatie waardoor de kansen op een succesvolle doorstart worden beperkt. Daarom hebben de curatoren en Zilveren Kruis gekeken naar een oplossing voor het geval geen gehele of gedeeltelijke doorstart kan worden gerealiseerd”, zo staat in een persbericht.

Veiligheid van patiënten

De curatoren lieten gisteravond weten dat er afspraken zijn gemaakt over ‘een beheerste afbouw van het MC Slotervaart’ met het oog op de veiligheid van patiënten.

Daarnaast wordt vanuit het ministerie van Volksgezondheid versterking aangeboden voor het bestuur van het MC Slotervaart en zal de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vanaf maandag het crisisteam in het ziekenhuis bijstaan.

Bron • RTL Z