Bedrijven

IJsselmeerziekenhuizen mogen openblijven om nieuwe eigenaar te vinden

Michaël Niewold • 26 oktober 2018 13:58 @michaelniewold

Het MC Emmeloord. Beeld © ANP

De patiënten en medewerkers van de failliete IJsselmeerziekenhuizen krijgen even lucht. De curatoren hebben toestemming gekregen om de ziekenhuizen in Lelystad, Dronten en Emmeloord open te houden.

De ziekenhuisgroep, eigendom van zorgondernemer Loek Winter, werd gisteren failliet verklaard door de rechter. Eerder deze week werd uitstel van betaling aangevraagd, omdat de rekeningen niet meer betaald konden worden nadat financiers het vertrouwen in de ziekenhuisgroep opzegden.

Lening Zilveren Kruis

De rechter-commissaris oordeelt dat er op dit moment voldoende financieel perspectief is om de ziekenhuizen open te houden. Dat is onder meer dankzij een belofte van verzekeraar Zilveren Kruis voor een lening. Ook andere zorgverzekeraars leveren financiële steun, meldt de rechtbank.

In combinatie met hulp van omliggende ziekenhuizen en het 'zeer betrokken personeel' moet dat voldoende perspectief bieden aan de curatoren om te onderzoeken of een doorstart mogelijk is. 

Kans op doorstart

Dat het ziekenhuis open kan blijven, maakt de kans op een doorstart groter. Een eventuele koper zal sneller afhaken als het personeel op straat is gezet en er geen patiënten in het ziekenhuis zijn.

Of zich al geïnteresseerden hebben gemeld is niet bekend, de curatoren reageerden niet direct op een verzoek om commentaar. 

Toezicht rechter-commissaris

Om open te blijven, hadden de curatoren nog wel toestemming van de rechter-commissaris nodig. Die houdt toezicht op het werk van de curator na een faillissement.

Andere zaken waar de curatoren toestemming voor moeten vragen zijn een verkoop of doorstart, het ontslaan van personeel, het starten van rechtszaken of de inzet van dwangmiddelen. Dat laatste is bijvoorbeeld het naar binnengaan van een gebouw om te kijken of er nog spullen van het failliete bedrijf staan, legt een woordvoerder van de rechtbank uit. 

Slotervaartziekenhuis dicht

Bij het Slotervaartziekenhuis is geen hoop op een doorstart. Dat ziekenhuis, ook eigendom van Loek Winter, werd gisteren ook failliet verklaard.

Omdat er veel ziekenhuizen in de omgeving zijn, wordt de kans op een doorstart onder een nieuwe eigenaar klein geacht. De patiënten worden vandaag verplaatst naar andere ziekenhuizen.

Bron • RTL Z