Bedrijven

Apple betaalt eindelijk belasting in EU: 14,3 miljard euro

18 oktober 2018 15:06

De buit bestond uit iPhones, iPads en MacBooks met een waarde van 490.000 euro Beeld © EPA

Apple doet nu ook wat wij allemaal al jaren doen: belasting betalen. In totaal heeft de maker van iPhones, Apple Watches en MacBooks 14,3 miljard euro overgemaakt aan de Ierse overheid.

Nu Apple de fiscus spekt trekt de Europese Commissie haar zaak bij het Europese Hof van Justitie tegen Ierland terug.

Staatssteun

De Commissie bepaalde in augustus 2016 dat een belastingconstructie van de techreus in Ierland neerkwam op illegale staatssteun en sommeerde Ierland het geld alsnog te innen vóór 3 januari 2017, maar dat weigerden de Ieren.

Ze stapten naar het EU-hof om het besluit van de Commissie aan te vechten. Dit tot woede van EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging), die sprak van nalatigheid. In oktober 2017 ging ook de Commissie naar het Hof.

Volgens een mededeling van de Commissie stond op 6 september het volledige bedrag op de rekening van de Ierse regering.Bij de 14,3 miljard euro gaat het om verschuldigde belasting plus rente.

Ieren wilden geld niet innen

Vorig jaar bereikten Ierland en Apple een akkoord over het betalen van achterstallige belasting. Het geld zou in eerste instantie op een derdenrekening staan, tot door een uitspraak van de Europese Hof van Justitie definitief duidelijk is of Apple echt moet betalen.

Zowel Apple als Ierland waren tegen de miljardenbelastingaanslag van de Europese Commissie in bezwaar gegaan. De Ieren wilden namelijk het geld eigenlijk helemaal niet hebben, zij willen het belastingstelsel waarmee ze veel Amerikaanse bedrijven naar het land hebben gelokt, beschermen.

Bron • RTL Z / ANP