Bedrijven

Strandtenten hebben topjaar: beste zomer ooit

13 oktober 2018 16:03

Badgasten in Hoek van Holland. Beeld © ANP

De 321 strandtenten langs de Noordzeekust hebben recordomzetten gedraaid dit jaar. Niet verwonderlijk: de zomer was lang, warm en kende meer dan honderd zomerse dagen.

Volgens Strand Nederland was het 'de beste zomer ooit'. "Als je met meer dan honderd zomerse dagen dit jaar geen geld kunt verdienen, dan gaat het je nooit lukken", zegt Stephan van der Stee van de belangenvereniging tegen het ANP.

Tussen 10 en 100 procent meer omzet

De voorlopige schatting is dat de strandtenten tussen de 10 procent en bijna 100 procent meer omzet hebben gedraaid dit jaar dan anders. De precieze cijfers zijn er nog niet, maar Van der Stee weet zeker dat 'iedereen in de plus heeft gedraaid'. "Anders kun je beter wat anders gaan doen", voegt hij daar nog aan toe.

Zelfs vandaag, diep in oktober, kunnen de strandtenten nog goede zaken doen door de uitzonderlijke hitte. Op sommige plekken in het land stijgt het kwik zelfs tot 28 graden.

Niet iedereen profiteert van laatste warme dagen

Van het laatste staartje zomer kunnen trouwens niet alle strandondernemers profiteren. Bijna de helft van de strandtenten is tijdelijk. Daarvan is weer ongeveer de helft (een stuk of 80) al afgebroken.

Toch worden er op deze laatste warme dagen geen omzetrecords meer verbroken. "De gasten komen voor de lunch of voor een drankje naar het terras, maar blijven niet meer in groten getale voor het diner. Daarvoor is het 's avonds te koud", aldus Van der Stee.

Bron • RTL Z / ANP