Bedrijven

Rechter wil herkansing voor Bayer in schadevergoedingszaak onkruidverdelger

11 oktober 2018 07:45

Dewayne Johnson omhelst zijn advocaten na de uitspraak afgelopen augustus, Beeld © AFP

Chemiereus Bayer krijgt waarschijnlijk een herkansing in de zaak over een schadevergoeding van miljoenen dollars aan een man die kanker had gekregen van onkruidverdelger Roundup. Het aangedragen bewijs zou toch niet volstaan.

Een rechter is San Francisco wil de zaak opnieuw laten behandelen. Afgelopen augustus bepaalde een rechter nog dat Bayer, ontstaan uit een fusie met het omstreden bedrijf Monsanto, omgerekend 253 miljoen euro schadevergoeding moet betalen aan Dewayne Johnson.

Deze voormalig conciërge op een school zou kanker hebben gekregen van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Inmiddels lopen in de VS meer dan 5000 soortgelijke zaken tegen het middel van de chemiereus. Bayer liet eerder al weten in hoger beroep te gaan.

Schadevergoeding 'te hoog'

Volgens Amerikaanse media wil rechter Suzanne Bolanos een nieuwe zitting plannen. Zij zou vooral vraagtekens zetten bij de hoogte van de schadevergoeding voor Johnson en daarmee tegemoet komen aan de wil van Bayer.

Dit bedrijf zei in een eerdere zaak dat een miljoen dollar schadevergoeding per jaar gedurende 33 jaar, te veel is voor een man die naar verwachting niet meer dan twee jaar zal leven.    

Tragisch verhaal dat 'voorkomen had kunnen worden'

Volgens de advocaten van Johnson is het aangeleverde bewijs echt meer dan genoeg. Zij noemen het verhaal van de voormalig conciërge tragisch en zeggen dat het voorkomen had kunnen worden als het bedrijf enige aandacht had besteed aan de veiligheid voor mensen. 

Monsanto ligt al jaren onder vuur en is meerdere malen beticht van het verzwijgen en aan de laars lappen van gezondheids- en milieurisico's van de producten. Reden dat Bayer na de overname direct de naam Monsanto schrapte

Na de uitspraak in augustus kelderde de koers van het bedrijf 10 procent. Op het nieuws dat de schikking wel eens van de baan kan zijn of op z'n minst lager uit zal pakken, reageren beleggers dan ook enthousiast.

Bron • RTL Z