Bedrijven

Klein Duimpje tegen oliereus: FNV wil belastingontwijking Chevron laten aanpakken

Michaël Niewold • 09 oktober 2018 08:40 @michaelniewold

Een pompstation van Chevron in thuisstaat Californië. Beeld © AFP

Vakbond FNV stelt de belastingmoraal van oliereus Chevron aan de kaak. Samen met vakbondskoepels ITF en PSI beklaagt de FNV zich bij de Oeso, de club van 36 belangrijkste landen op economisch gebied.

Chevron, met een totale omzet vorig jaar van 141 miljard dollar, gebruikt volgens de klagers Nederlandse dochterbedrijven om belastingafdrachten te voorkomen. Het bedrijf heeft maar liefst 34 brievenbusfirma’s, aldus FNV. Die zijn onder meer betrokken bij activiteiten van Chevron in Nigeria, Argentinië en Venezuela. 

Schending Oeso-richtlijnen

Door de inzet ervan schendt het Amerikaanse bedrijf volgens FNV Oeso-richtlijnen, die bedoeld zijn om economische samenwerking makkelijker te maken. Met het gebruik van de brievenbusfirma's overtreedt Chevron twee richtlijnen: die van belastingheffing en die van openbaarmaking.

Met de stap hoopt FNV de druk op grote bedrijven verder op te voeren om ze te dwingen meer belasting te betalen. Hoe minder belasting grote multinationals betalen, des te meer belastingverhogingen krijgen burgers voor de kiezen, redeneert de vakbond.

'Nederland belastingparadijs'

De klacht is ingediend bij het Contactpunt van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in Den Haag. 

Dat de klacht tegen de Amerikaanse multinational in Nederland wordt ingediend, heeft ook als doel het Nederlandse vestigingsklimaat aan de kaak te stellen. "Nederland is nu al een belastingparadijs en lokt daarmee uit dat bedrijven nog minder betalen", aldus FNV-bestuurslid Coen van der Veer. 

Bron • RTL Z