Bedrijven

Kroonprins Saoedi-Arabie belooft beursgang oliegigant Aramco

05 oktober 2018 20:23

Beeld © EPA

Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco gaat wel naar de beurs, maar voorlopig nog even niet. Kroonprins Mohammed bin Salman heeft laten weten dat er eind 2020 of begin 2021 een beursgang wordt verwacht.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Als het staatsolieconcern de gang naar de beurs maakt, wordt het in een klap de meest waardevolle beursgenoteerde onderneming van de wereld, verwacht men.

Twee Apple's aan beurswaarde

Een paar maanden geleden keek men nog enthousiast naar Apple, dat voor het eerst de magische grens van 1000 miljard dollar aan beurswaarde passeerde. Apple zou echter in het niet vallen bij Saudi Aramco: dat zou volgens schattingen zo’n 2 biljoen dollar waard zijn.

Dat is dus het dubbele van Apple. Niet alle analisten zijn het er overigens mee eens, volgens sommigen is het ‘maar’ de helft, dus ongeveer één Apple.

'Meer dan 2 biljoen dollar'

Kroonprins Bin Salman zegt tegen Bloomberg dat hij verwacht dat de waarde boven de 2 biljoen dollar zal liggen. Het project werd in 2016 aangekondigd als belangrijk onderdeel in omvangrijke economische hervormingen van de kroonprins.

Hij wil de economie van Saudi-Arabië minder afhankelijk maken van oliewinning en zegt dat het in het belang van het land is om de beursgang door te zetten. Het project is echter omgeven door geruchten dat het gestaakt zou worden.

In de zomer van 2018 meldde Reuters bijvoorbeeld dat de stekker uit het project was getrokken en dat het team van financieel adviseurs dat het project begeleidde al was ontbonden. Ook daarvoor gingen er geruchten dat de beursgang op losse schroeven zou staan.

De Saoedi’s zeggen nu echter nogmaals dat van afblazen geen sprake is. De kroonprins hoopt dat ze 5 procent van de aandelen naar de beurs kunnen brengen. Daarmee wil het land 100 miljard dollar ophalen.

Bron • RTL Z / ANP