Bedrijven

Ryanair-piloten vrezen stakingsbrekers, overwegen rechtszaak

Matthias Pauw • 27 september 2018 11:15 @mattpauw

Ryanair-ceo Michael O’Leary. Beeld © EPA

Nederlandse Ryanair-piloten leggen morgen in Eindhoven massaal het werk neer. Het lijkt erop dat de maatschappij stakingsbrekers uit het buitenland laat invliegen zodat er toch gevlogen kan worden. De rechter heeft dat eerder expliciet verboden. Daarom overwegen de piloten naar de rechter te stappen.

Piloten en cabinepersoneel van de Ierse prijsvechter leggen morgen het werk neer omdat er na vele maanden onderhandelen nog steeds geen akkoord is over nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Het personeel eist onder andere dat de Nederlandse arbeidswet van toepassing wordt  op Nederlands personeel en dat er een cao komt. Ryanair meldde gisteren zelf dat aan alle eisen gehoor is gegeven.

Niets toegezegd

"Dat zou een heel mooie stap zijn", zegt Joost van Doesburg, woordvoerder van pilotenvakbond VNV. "Maar dan zeggen wij: zet het op papier met een handtekening erop en dat weigeren ze." Formeel is er nog steeds niets toegezegd volgens de bond.

En dus gaat de staking door. 95 procent van de piloten doet volgens de VNV mee, 'als het niet 100 procent is'. Dat zou betekenen dat alle vluchten worden geannuleerd. Maar een woordvoerder van Eindhoven Airport zegt dat Ryanair vandaag opnieuw heeft laten weten dat alle vluchten morgen gewoon vertrekken.

Stakingsbrekers

Dat is zeer opmerkelijk, want op 9 augustus bepaalde de Nederlandse rechter dat als een nieuwe staking minimaal 72 uur van te voren zou worden aangekondigd, Ryanair geen stakingsbrekers mag inzetten. De vluchten moeten dan worden geannuleerd.

Vakbond VNV staat ook voor een raadsel. "We zijn driftig aan het uitzoeken hoe het zit", aldus Van Doesburg. "Waarschijnlijk vliegen ze wederom stakingsbrekers uit het buitenland in."

Naar de rechter

Als dat inderdaad het geval is 'zit de kans er nog wel in dat we vandaag naar de rechter stappen', waarschuwt de vakbondsman.

Zelf is Ryanair vandaag na meerdere contactpogingen niet bereikbaar om uitleg te geven. Gisteren weigerde het bedrijf commentaar te geven op de situatie in Nederland.

'Vakbondsvoorzitter werkt onderhandelingen tegen'

In een gisteren uitgezonden persbericht van Ryanair wordt, naast het melden van de toezeggingen die het bedrijf gedaan zou hebben, ook hard uitgehaald naar de voorzitter van de pilotenvakbond die de onderhandelingen voert met de maatschappij.

Voorzitter Arthur van Hudding is in het dagelijks leven namelijk piloot voor KLM. Volgens Ryanair hindert hij expres de voortgang van de onderhandelingen omdat hij voor een concurrent werkt.

"Complete onzin", zegt Van Doesburg daarover. "Wij onderhandelen ook met andere prijsvechters als TUI en Easyjet, allemaal met goed gevolg. Zo werkt het nou eenmaal bij pilotenvakbonden in Europa." Hij noemt de oorlogstaal van de maatschappij 'echte Ryanair-retoriek'.

Bron • RTL Z