Bedrijven

Nederland heeft er een unicorn bij: GitLab haalt 100 miljoen dollar op

Harm Teunis • 20 september 2018 12:00 @harmteunis

Techreuzen investeren allemaal gretig in deze Utrechtse startup. Beeld © ANP

Nederland heeft er weer een unicorn bij. Het codeplatform Gitlab heeft in een nieuwe investeringsronde namelijk 100 miljoen dollar (85 miljoen euro) opgehaald. En daarmee wordt het bedrijf, waar techreuzen gretig in investeren, gewaardeerd op 1,1 miljard dollar. 

De Nederlandse startup heeft een open-source platform gebouwd voor softwareprogrammeurs, waarin meerdere mensen met elkaar code kunnen schrijven, controleren en uitrollen. Op die manier kun je gelijktijdig aan iets werken en aanpassingen en verbeteringen doen, net als bij Google-docs. 

Geld van Google, Facebook en Twitter

De investeringsronde van 100 miljoen dollar wordt geleid door het beleggingsbedrijf Iconiq, meldt GitLab. Daarin zitten niet de minste technamen, namelijk Facebook-ceo Mark Zuckerberg en Jack Dorsey, zijn collega-ceo bij Twitter. En daarmee is het rijtje techreuzen bijna compleet, want in 2017 investeerde Google ook al geld in het bedrijf.

Met de nieuwe financiële injectie wil GitLab verder groeien om uiteindelijk de stap naar de beurs te maken. Tegen Techcrunch zegt mede-oprichter en ceo Sytse Sijbrandij dat het bedrijf mikt op november 2020.

GitLab-oprichters Dmitriy Zaporozhets (links) en Sid Sijbrandij (rechts) Beeld © GitLab

Stroomversnelling

GitLab groeide het afgelopen jaar ineens hard door, toen Microsoft de grote concurrent GitHub overnam. Het bleek een ideaal toevluchtsoord voor ontwikkelaars die weinig voelden voor het delen van hun programmeercodes met Microsoft.

Maar tegen Techcrunch benadrukt Sijbrandij dat GitLab meer is dan een alternatief voor GitHub, omdat zijn bedrijf verder gaat dan alleen het schrijven, controleren en uitrollen.

Verder groeien

"Sinds de investeringsronde van vorig jaar, hebben we voor iedere levensfase een applicatie gebouwd, als gevolg daarvan hebben we nu een waardering van meer dan 1 miljard dollar kunnen realiseren", zegt de ceo.

Een deel van het geld wil het bedrijf dus gebruiken om in alle fases van softwareontwikkeling verder te groeien.

Van 1,5 miljoen naar 100 miljoen

Het bedrijf werd in 2011 opgericht door Sijbrandij en zijn compagnong Dmitriy Zaporozhets. Bij de eerste investeringsronde in 2015 haalde het van oorsprong Utrechtse bedrijf 1,5 miljoen dollar op. Toen stak ook de investeringsmaatschappij van acteur Ashton Kutcher er geld in.

Sindsdien volgden er nog vier rondes: een investering van 4 miljoen in datzelfde jaar, 20 miljoen in 2016 en vorig jaar nog eens 20 miljoen, toen ook Googles investeringstak Google Ventures er geld in stak.

Er werken nu meer dan 350 medewerkers in 40 landen. Volgens GitLab gebruiken meer dan 100.000 organisaties het platform, waar meer dan tweeduizend ontwikkelaars aan bijdragen.

Bron • RTL Z