Bedrijven

Kritiek op ING zwelt aan: Amsterdam wil van zijn huisbank af

Maaike Homan • 10 september 2018 10:28 @maaike_homan

Medewerkers van ING bij het hoofdkantoor in Amsterdam. Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam wil van ING als huisbank af. Wethouder Economie Udo Kock (D66) gaat de aanbesteding vervroegen. Hij wil hiermee een 'signaal geven'. "We hadden al twijfels over de loonsverhoging, de boete en misstanden bij de bank zijn nu de aanleiding."

Eigenlijk zou de nieuwe aanbesteding volgend jaar zijn, maar dat wordt nu vervroegd laat hij RTL Z weten na een bericht van het FD. ING mag dan opnieuw meedoen, maar of de gemeente Amsterdam dan opnieuw voorde bank kiest, is de vraag. "Ik wil niet alleen kijken naar prijs en kwaliteit maar compliance hierin opnemen."

Compliance is kort gezegd de interne naleving van wetten en regels bij banken. En dat is waar ING ernstig tekort geschoten is, in de woorden van het Openbaar Ministerie.

Miljoenen euro's witwassen

Personeel zag niet toe op de naleving van het beleid en de compliance-afdeling was onderbezet en onvoldoende opgeleid. Hierdoor konden criminelen makkelijk miljoenen euro's witwassen via de bank. De bank schikte, zo werd vorige week bekend, voor 775 miljoen euro met het OM.

Kock zegt dat hij 'zeker weet dat de gemiddelde Amsterdammer zijn wenkbrauwen fronst over dit nieuws'. "Als er misstanden zijn in de private sector dan kijkt men naar de overheid. Als wij dan onze schouders hierover zouden ophalen, ondermijn je het vertrouwen."

Steeds meer verontwaardiging

ING is al jaren de huisbank van de gemeente Amsterdam en verzorgt jaarlijks een kwart miljoen betalingen voor de gemeente. De misstanden bij ING leiden tot steeds meer verontwaardiging.  

Het kwam het bestuur van de bank op forse kritiek te staan. Hans Wijers, president-commissaris bij ING moest direct op het matje komen bij minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Tuchtrecht

Zijn voorganger, Jeroen Dijsselbloem, haalde ook uit naar de bank en zei tijdens een debat over '10 jaar na de bankencrisis': "Als je als topman uitstraalt dat je regels overdreven vindt, te duur of bureaucratisch, dan straalt dat door naar de hele organisatie."

Het aanklagersbureau van de Stichting Tuchtrecht Banken gaat kijken of er een informatie-onderzoek wordt gestart. Dat kan weer leiden tot een zaak voor de tuchtcommissie die sancties kan opleggen aan het ING-bestuur.

Oproep tot massale tuchtklacht

Om dit te bespoedigen wordt er sinds vandaag een oproep verspreid via social media met het verzoek aan iedereen om een tuchtklacht in te dienen tegen de bestuurders van ING. Eén van de initiatiefnemers is Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering aan de Hogeschool van Utrecht.

"Het bestuur van ING doet alsof hun neus bloedt, terwijl er echt iets mis is", zegt Van Teeffelen. Niet alleen hebben ze de Bankierseed geschonden, zegt hij, 'ook de goede naam van en het vertrouwen in de Nederlandse bankensector'.

Hoe meer mensen een melding doen (pdf) via de website van de Stichting Tuchtrecht Banken hoe waarschijnlijker is dat de bankiers aangepakt kunnen worden. Wordt een klacht door de Tuchtcommissie gegrond verklaard, kan er een straf worden opgelegd. Dit kan variëren van een berisping tot een boete van 25.000 euro of een tijdelijk beroepsverbod.

Bron • RTL Z / Maaike Homan