Bedrijven

Amazon volgt Apple en schiet door magische grens van 1 biljoen aan beurswaarde

04 september 2018 18:20

Amazon-topman Jeff Bezos. Beeld © AFP

Amazon is op de beurs in New York door de grens van 1000 miljard dollar aan beurswaarde gebroken. Na Apple is de webwinkel en techbedrijf de tweede onderneming die meer dan een biljoen dollar waard is.

De iPhonemaker was vorige maand de eerste (Amerikaanse) beursgenoteerde onderneming die deze mijlpaal bereikte.

Lees ook: Apple door magische grens van 1.000.000.000.000 dollar

Amazon is aan een opmerkelijke opmars op de beurs bezig. In de afgelopen twaalf maanden werd het bedrijf meer dan het dubbele waard op de aandelenmarkt. Het bedrijf stelde marktaandeel jarenlang boven winst.

Rijkste man op aarde

De laatste jaren is de winst van de webwinkel, die ook clouddiensten en zijn persoonlijke assistent Alexa heeft, flink gestegen. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg de winst voor het eerst boven de 2 miljard dollar.

Amazon werd in 1994 opgericht als online boekwinkel door Jeff Bezos. Hij is de rijkste man op aarde. Zijn belang van 16 procent in Amazon is nu 160 miljard dollar waard.

Supermarktbranche

De laatste tijd richt Amazon zich ook steeds meer op de supermarktbranche. Vorig jaar nam het bedrijf in thuisland de Verenigde Staten supermarktketen Whole Foods over.

In Seattle, waar Amazon zijn hoofdkwartier heeft, test de onderneming ook een kassaloze supermarkt. Met sensoren en camera's registreert die winkel wat mensen meenemen en rekent dat automatisch af via hun rekening bij Amazon.

Bron • RTL Z / ANP