Bedrijven

Hoekstra roept ING op matje na megaschikking: 'Buitengewoon ernstig'

Maaike Homan • 04 september 2018 11:36 @maaike_homan

Hoekstra wil snel in gesprek met de bank. Beeld © ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën eist opheldering van ING over de schikking die de bank heeft getroffen met het openbaar ministerie. Met een 'sorry' van de bank neemt hij geen genoegen. Opstappen is voor topman Ralph Hamers niet aan de orde, laat hij RTL Z weten.

Vanochtend werd bekend dat ING Bank een schikking treft met het Openbaar Ministerie (OM) in een zaak rond witwaspraktijken. De bank zou jarenlang te weinig hebben gedaan om misbruik van hun rekeningen tegen te gaan, waardoor criminelen geld via de bank konden witwassen, zo staat in het feitenrelaas van het OM (pdf). 

Dat is in zeker vier zaken gebeurd. Er zouden geen ING-medewerkers betrokken zijn geweest bij eventuele witwaspraktijken. De bank betaalt in totaal 775 miljoen euro. ING-ceo Ralph Hamers zegt tegen RTL Z dat 'we ernstig tekort zijn geschoten in het voorkomen van witwaspraktijken'.

'Buitengewoon ernstig'

Hoekstra noemt de zaak 'buitengewoon ernstig'. "Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector. Ik zal het dossier zorgvuldig bestuderen en wil op korte termijn in gesprek met de toezichthouder en zal de raad van commissarissen van ING om uitleg vragen'', aldus de minister.

Volgens zijn woordvoerder wist de minister, zoals ING ook in de jaarverslagen meldt, dat er onderzoeken gaan waren maar was niet op de hoogte van details. "Justitiële onderzoeken worden nooit gedeeld met andere partijen", zegt hij. 

Zie ook: ING schikt zaak over witwaspraktijken en betaalt 775 miljoen euro

Beleggersvereniging VEB had de schikking absoluut niet verwacht. "In het jaarverslag stond maar één zinnetje over de witwaspraktijken", vertelt directeur Paul Koster aan RTL Z. Hij vindt dat de raad van commissarissen van ING zich moet afvragen of Hamers kan aanblijven. 

Positie Hamers ter discussie

"Het is belangrijk om zijn positie na afloop tegen het licht te houden", zegt Koster. Hij hoopt ook dat dit een waarschuwing is voor andere bankdirecteuren. "Opsporing van witwaspraktijken is een onderwerp dat bij elke bank aandacht verdient. Het is een gevoelig punt in de bankenwereld."

Hamers vindt zelf niet dat hij moet opstappen, laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Hij wil vooral de kwestie oplossen." Zowel Hamers als andere leden van de raad van bestuur, die ook aanblijven, zien af van hun bonus.

Naast de Nederlandse autoriteiten hebben ook de Amerikaanse autoriteiten om informatie gevraagd. ING verwacht geen verdere acties door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De VEB vreest wel voor consequenties uit de Verenigde Staten. Ze zijn bang dat de SEC nu alsnog boetes zal opleggen.

Ophef om beloning

Koster van de VEB zegt dat de hele kwestie de loonsverhoging van Hamers in een nieuw daglicht stelt. Eerder dit jaar waren er plannen om het salaris van de topman met 50 procent verhogen, maar daar werd na maatschappelijke ophef vanaf gezien. 

Minister Hoekstra is uitgesproken tegenstander van hoge beloningen voor de bankentop. Rondom het ING-topbeloningendebacle, en dat van de kleine bank Van Lanschot, zei hij dat ook dat ' 'niet bijdraagt aan het herstellen van het vertrouwen in de sector'. 

Hij wil daarom met de banken in gesprek om de gedragsregels uit de Code Banken aan te scherpen.

Bron • RTL Z