Bedrijven

SBM zet streep van 347 miljoen dollar onder smeergeldaffaire Brazilië

Michaël Niewold • 03 september 2018 09:02 @michaelniewold

Beeld © SBM Offshore

Oliedienstverlener SBM Offshore heeft een deal bereikt met de Braziliaanse aanklager. Het bedrijf moet nog eens een boete van 48 miljoen dollar betalen, waarmee het in Brazilië alleen al in totaal 347 miljoen dollar (298 miljoen euro) kwijt is aan de affaire.

SBM mocht, zo bleek eerder, alweer zaken doen met het Braziliaanse staatsolie- en gasconcern Petrobras. Beleggers zijn blij met het nieuws, meteen na opening van de Amsterdamse beurs werd een aandeel van het bedrijf 9 procent meer waard.

Peperdure smeergeldaffaire

De boetes zijn het gevolg van een langlopende smeergeldaffaire in het Zuid-Amerikaanse land en vloeien voor een groot deel naar Petrobras. In totaal int het staatsbedrijf 196 miljoen dollar aan boetes en compensatie voor geleden schade van SBM.

Daarnaast kan SBM vrijwel alle (toekomstige) bonusbetalingen op zijn buik schrijven voor het opereren van twee Braziliaanse projecten. Dat kost SBM in totaal nog eens 151 miljoen dollar, waarmee het totaal op 347 miljoen dollar komt. Overigens moet de zogenoemde Vijfde Kamer in het land de transactie nog goedkeuren. Dat zal naar verwachting snel gebeuren, meldt SBM.

SBM kwam er in 2012 achter dat medewerkers in onder meer Brazilië zich schuldig hadden gemaakt aan omkoping. Het bedrijf trof eerder al schikkingen met justitie in Nederland en de Verenigde Staten. In de VS schikte het bedrijf eind vorig jaar voor 238 miljoen dollar

'Geërfde problemen'

"We zijn blij dat we (...) met het bereikte akkoord onzekerheden wegnemen rond de overgebleven juridische risico's van onze uit het verleden geërfde problemen", verwoordt Erik Lagendijk, Chief Governance and Compliance and Member of the Management Board.

"Het dossier is na ongeveer 5 jaar gesloten", vertelt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. "SBM had al geschikt met jusitie en met Petrobras, maar ze moesten ook nog een deal sluiten met een ander deel van het ingewikkelde Braziliaanse justitiële systeem."

Dat het bedrijf bijna 50 miljoen dollar meer betaalt dan het had gereserveerd, daar maken beleggers zich geen zorgen over, denkt Jos Versteeg, analist van InsingerGilissen. "Zij willen dat dit achter de rug is en dat SBM weer FPSO's (productie- en opslagschepen voor de oliewinning, red.) kan verhuren. Brazilië is verreweg de belangrijkste markt voor SBM Offshore en ze zagen met lede ogen aan dat ze bij verschillende orders niet  konden mee doen."

Bron • RTL Z