Business

Cook over miljardenclaim Europese Commissie: 'politieke onzin'

Saskia van Huijgevoort • 01 september 2016 10:15 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

Apple-topman Tim Cook is niet zo onder de indruk van de miljardenclaim die Ierland van Brussel moet opleggen aan zijn bedrijf. "Politieke onzin", noemt hij het in de Ierse krant Independent.

De Amerikaanse topman van de multinational is boos, schrijft de krant. Hij vindt dat Ierland oneerlijk behandeld wordt door de Europese Commissie en een pion is in een bredere campagne om de belastingen te harmoniseren in de hele EU.

"Niemand heeft hier iets misdaan en we hebben elkaar nodig. Ierland wordt lastig gevallen en dat is onaanvaardbaar", zegt hij. De bewering van commissaris Margrethe Vestager dat Apple in 2014 maar 0,005 procent belasting af heeft gedragen in Ierland doet Cook af als 'totale politieke onzin'. 

'Waar haalt Verstager dat bedrag vandaan?'

"Ze heeft dat getal ergens vandaan gehaald, maar ik zou niet weten waar. In 2014 hebben we 400 miljoen dollar betaald. Dat maakt ons volgens mij de grootse belastingbetaler van Ierland in dat jaar", vult hij aan. 

Of Cook daar een punt heeft valt nog te bezien. In een reactie aan journalisten laat de Europese Commissie weten dat Apple meerdere dochterbedrijven in Ierland heeft dan de bedrijven die onderdeel waren van het belastingonderzoek. Bovendien wijst de Commissie erop dat de 400 miljoen die Cook aanhaalt 'een andere vorm van belasting'  zou kunnen zijn dan de vennootschapsbelasting die Apple volgens de Commissie ontdook.  

Illegale staatssteun

De Amerikaanse technologiegigant heeft volgens de Commissie jarenlang illegaal belastingvoordeel gekregen in Ierland. Apple heeft al sinds 1980 een fabriek in het Ierse Cork.

Daar worden tegenwoordig computers gemaakt, maar geeft het bedrijf ook de mogelijkheid om te profiteren van de lage bedrijfsbelasting in het land. Cook herhaalde dat Apple niet van plan is om uit Ierland te vertrekken. Daarnaast wil het de fabriek in Cork uitbreiden

Bron • RTL Z