Bedrijven

NS stopt uitbating Broodzaak, Smullers en Starbucks

Chris Koenis • 02 augustus 2018 20:12 @chriskoenis

De opening van Starbucks op Utrecht Centraal in 2009. Beeld © ANP

Het is de Nederlandse Spoorwegen (NS) gelukt om partijen te vinden voor de overname van retailformules Broodzaak, Smullers en Starbucks op zijn stations. Daarbij gaan er geen banen verloren, belooft het spoorwegbedrijf.

De verkoop van de exploitatierechten is onderdeel van een nieuwe strategie waarin de NS zich nadrukkelijk wil richten op betere 'deur tot deur'-treinreizen en stations, zo laat het bedrijf weten aan RTL Z. 

Als alles volgens plan verloopt is de exploitatie van Broodzaak per 1 december in handen van de Amerikaanse restaurateur HMSHost. Vanaf 1 januari gaat het Britse cateringbedrijf SSP dan de Starbucks-filialen uitbaten en een maand later krijgt snackbarketen Smullers de Franse retailer Lagardère als nieuwe uitbater.

Iedereen mee

Er is afgesproken dat alle 1300 medewerkers van de drie ketens met gelijke arbeidsvoorwaarden mee over gaan naar de nieuwe eigenaren. Hoeveel zij betalen voor de overnames wordt niet openbaar gemaakt, zegt NS-woordvoerder Iris Reshef desgevraagd.

Volgens haar was er 'brede interesse' in de drie retailformules. "Na alle inschrijven zijn dit de drie beste kandidaten gebleken. Daarbij was de voorwaarde dat de NS inspraak houdt op belangrijke terreinen zoals openingstijden en dienstverlening. Ook willen we voorkomen dat er straks vier frietzaken naast elkaar zitten op een station."

'Goed moment'

De NS ziet dit als een goed moment voor de verkoop omdat veel stations er goed bij liggen. Reshef: "We hebben veel geïnvesteerd in mooie en moderne stations. Dit zijn formules die we zelf gestart zijn toen er geen interesse was van marktpartijen. Ze zijn inmiddels onderdeel geworden van interessante locaties voor retailers." 

De winkels en supermarkten van Kiosk, AH to go, Julia's, StationsHuiskamer en Railcatering blijven wel in handen van NS. Die zijn volgens het bedrijf 'nauw verbonden met het leveren van een goede treinreis' en blijven daarom in eigen beheer.

Bij de stationswinkels van Smullers werken ongeveer 400 medewerkers, bij de Broodzaak zo'n 400 en bij Starbucks op de stations circa 500 medewerkers. Alle betrokken medewerkers zijn op de hoogte gebracht.

Bron • RTL Z / Chris Koenis