Business

Nintendo is door Pokémon Go in één klap 10 miljard meer waard

Daniël Verlaan • 11 juli 2016 13:43 @danielverlaan

Beeld © Getty

Pokémon Go is niet alleen een hit bij nostalgische twintigers, ook de investeerders van Nintendo hebben eindelijk weer een reden voor een feestje. In de dagen na de introductie van de mobiele game steeg de beurswaarde van het Japanse bedrijf met 24,5 procent.

Nintendo is door de stijgende aandelenkoers op moment van schrijven zo'n 10 miljard euro meer waard dan voordat Pokémon Go werd uitgebracht. De totale waarde van het bedrijf komt neer op 25,4 miljard euro. Eerder zei Nintendo-ceo Tatsumi Kimishima al dat mobiele games de winst van het bedrijf de komende jaren gaan stuwen.

In Pokémon Go, dat vooralsnog alleen officieel beschikbaar is in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland, vang je Pokémon in de echt wereld. Dit doe je door met de camera van je smartphone naar Pokémon te zoeken en ze te vangen door een Pokéball op ze te gooien. Je kunt de game in andere landen met een omweg spelen, waardoor Pokémon Go ook al in het Nederlandse straatbeeld verschijnt.

Overbelaste servers

Pokémon Go is Nintendo's tweede mobiele game, die wordt gemaakt door dochterbedrijf The Pokémon Company en Niantec. Laatstgenoemde is bekend door de Google-game Ingress, die ook de camera van je smartphone gebruikt om je via augmented reality tegen elkaar te laten spelen door bijvoorbeeld belangrijke punten op een kaart over te nemen.

Pokémon Go is inmiddels zo populair dat de servers overbelast raken, waardoor een Europese release is uitgesteld. Het zou zelfs kunnen dat Pokémon Go morgen meer actieve gebruikers heeft dan Twitter.

Thumbnail

Het spel is gratis te downloaden, maar via in-app-aankopen gaat Nintendo aan Pokémon Go verdienen. Zo kunnen spelers bijvoorbeeld spullen kopen om hun Pokémon sterker te maken. Bedrijven als King (van Candy Crush Saga) en Zynga (van Farmville) hebben hun businessmodel gebaseerd op in-app-aankopen, maar voor hen blijkt het zeer lastig te zijn om weer zo'n gamehit op de markt te brengen.

Nintendo NX

Naast mobiele games heeft Nintendo nog een troef achter de hand: de Nintendo NX, de nieuwe console van het bedrijf. Kimishima zegt eerder dat gamers geen 'opvolger van de Wii U' - de huidige Nintendo-console - moeten verwachten, maar 'iets dat is gebaseerd op een heel nieuw idee'. Het Japanse bedrijf gaat dit jaar meer details over de console bekendmaken.

De megahype veroorzaakt overigens bizarre taferelen, bleek vandaag. Z Today dook er wat dieper in.