Business

Geen gas meer nodig dankzij energie uit kweekafval

12 september 2016 12:45

Beeld ©

Drie ondernemers hebben met steun van het kabinet een nieuw proces ontwikkeld om vochtig afval om te zetten in brandstof. Het bedrijf haalt nu zoveel energie uit hun kweekafval, dat ze geen gas meer nodig hebben voor de teelt. Zo is een kostenpost een inkomstenbron geworden.

In het Brabantse Gemert heeft Pieter van den Boomen samen met zijn vader een champignonkwekerij. De bodem waarop ze champignons kweken, was eerder waardeloos na de oogst, en moest dan worden afgevoerd. Dat ging wekelijks om zo'n 350 ton.

Met een nieuwe methode kunnen ze de bodem een tweede leven geven. Want door de vochtige 'bedjes' grond op te slaan en op te stapelen, gaat de grond broeien en komt er warmte vrij. Dat doen ze in de eerste natte-biomassafabriek van Nederland, die vandaag officieel wordt geopend. In een speciale installatie wordt de grond ontdaan van water en de warme lucht opgevangen.

Ook energie voor de buren

De warme lucht kan worden gebruikt om de kassen te verwarmen. Er wordt zelfs zoveel energie opgewekt dat ook de naburige kwekerijen verwarmd kunnen worden. "Wat we hier met 20.000 ton van ons materiaal kunnen doen, levert jaarlijks een besparing op van 3,5 tot 4,5 miljoen kuub aardgas", licht Van Boomen toe.

Daarnaast levert de centrale nog een ander voordeel op: doordat het water uit de voedingsbodem gehaald wordt, hoeft er minder afval afgevoerd te worden, en dat is goedkoper in transport. 

Interesse uit China

Vanmiddag gaat minister Kamp een kijkje nemen in de kwekerij, hij zal de warmtecentrale dan officieel openen.

Het project heeft niet alleen aandacht getrokken van de politiek; ook delegaties uit China komen kijken. Het is voor veel partijen interessant, omdat de bodem zoals die gebruikt wordt in Gemert, voor de kweek van veel verschillende producten wordt gebruikt. De technologie is daardoor goed schaalbaar. De kwekers hebben inmiddels ook een patent aangevraagd op de centrale.

Bron • RTL Z