Business

Rabo zet half miljard opzij voor slachtoffers bedrijfswoekerpolissen

07 juli 2016 08:30

Beeld © ANP

De Rabobank trekt een half miljard euro extra uit om MKB-bedrijven waaraan slechte derivatenconstructies waren verkocht te compenseren. Eerder deze week zetten andere banken al honderden miljoenen opzij om hun klanten te compenseren voor de geleden schade. Het duurt nog een jaar voor alles is afgehandeld.

In totaal gaat het bij Rabobank om zo'n 9000 klanten (meer dan 1 procent van het totale aantal zakelijke klanten) die circa 11.000 derivatencontracten kochten. Rabo zette in 2015 al 200 miljoen euro opzij, waardoor de totale schade voor de bank uitkomt op 700 miljoen euro.

Rente-derivaten zijn financiële producten die op grote schaal verkocht zijn aan het midden- en kleinbedrijf. De bedoeling was dat bedrijven zich indekten voor een rentestijging op leningen met een variabele rente. Maar de rente daalde juist en de derivaten kosten de bedrijven goud geld.

Te weinig verteld over risico's

Bedrijven klagen dat banken aan hen onvoldoende hebben verteld over de risico's van die rentederivaten.

Rabobank was het meest enthousiast met het verkopen van rentederivaten aan mkb'ers: het verkocht er zo'n 9.000. ABN Amro sleet er circa 6.000 en ING Bank ruim 600.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank zegt op RTL Z dat hij verwacht dat het compenseren van klanten relatief snel is opgelost, maar dat het nog wel tot medio 2017 kan duren voordat alles is afgerond, mede omdat er per klant een oplossing moet komen.

Advies derivatencommissie

Eerder deze week kwam de Derivatencommissie met een advies om de problemen op te lossen. Ondernemers krijgen een bepaald percentage vergoed door de banken, afhankelijk van de waarde van hun rentederivaat.

Ondernemers met een rentederivaat tot 2,5 miljoen krijgen een vergoeding van 20 procent over de rente die zij hiervoor hebben moeten betalen. Dat bedrag mag maximaal oplopen tot 100.000 euro. Mkb-ers met derivaten tussen de 2,5 en 10 miljoen euro kunnen een compensatie krijgen van 10 procent over de betaalde rente. Ook weer met een maximum van 100.000 euro.

Ook krijgen ondernemers onvoorziene rente-opslagen volledig vergoed, net als zogenoemde 'overhedge': sommige mkb-ers kregen een veel te grote renteswap aangesmeerd voor de lening die daaraan verbonden was.

ABN Amro en ING gingen Rabobank al voor

Dinsdag bleek al dat vier van de zes banken die deze producten aan ondernemers verkochten het advies van de Derivatencommissie zullen opvolgen. Het ging om ABN Amro, ING, Van Lanschot en SNS.

De derivaten leveren de banken uiteindelijk een forse schadepost op van in totaal meer dan 1,5 miljard euro. ABN Amro legt in totaal 481 miljoen euro opzij om ondernemers te kunnen vergoeden voor de geleden schade. ING treft een nog eens een voorziening van 150 miljoen euro. Vorig jaar legde de bank al een gelijkwaardig bedrag opzij. Voor SNS en Van Lanschot gaat het bij elkaar om enkele tientallen miljoenen.

Meer rtlz.nl:

Bron • RTL Z