Business

Takeaway 30 september naar de beurs, beurswaarde rond 1 miljard

Matthias Pauw • 19 september 2016 09:15 @mattpauw

Takeaway-oprichter Jitse Groen Beeld © ANP

Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, wordt op 30 september naar de beurs gebracht. Dat blijkt uit de zojuist gepubliceerde prospectus.

Een aandeel Takeaway moet tussen de 20,50 en 26,50 euro op gaan brengen. Daarmee zou het bedrijf een ondernemingswaarde krijgen van tussen 760 miljoen en 974 miljoen euro.

Na de beursgang verwacht het bedrijf een beurswaarde te hebben van tussen de 904 miljoen en 1,1 miljard euro. Dat is ongeveer waar analisten op hadden gerekend. De beursgang wordt begeleid door Merrill Lynch, Morgan Stanley, ABN Amro en UBS.

350 miljoen euro ophalen

Met de beursgang wil het bedrijf in eerste instantie minstens 350 miljoen euro ophalen. In het gunstigste geval levert de beursgang Thuisbezorgd 441 miljoen euro op. Dat is het geval als het maximale aantal aandelen geplaatst wordt tegen de hoogste prijs van de bandbreedte.

In totaal wordt maximaal 44,1 procent van de aandelen van Takeaway.com naar de beurs gebracht, als de gehele overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend. Als dat niet het geval is wordt maximaal 38,4 procent van de aandelen naar de beurs gebracht.

Geen dividend

Aandeelhouders moeten er trouwens wel van overtuigd zijn dat de koers van het aandeel stijgt, want op dividenduitkeringen hoeven ze niet te rekenen.

In de prospectus staat te lezen dat het bedrijf niet verwacht "op afzienbare termijn" dividend uit te gaan keren. Alle eventuele winsten die geboekt worden de komende jaren gaan naar de verdere groei van het bedrijf.

Groen krijgt kwart miljoen per jaar, is 400 miljoen waard

Uit de stukken blijkt ook dat oprichter en CEO Jitse Groen goed boert met zijn bedrijf. Over het jaar 2015 verdiende hij als enig lid van de Raad van Bestuur in totaal 255.658 euro. Vanaf de beursgang zal het bedrijf een driekoppige directie krijgen, die samen ruim een miljoen euro gaan verdienen.

Groen heeft op dit moment ruim 1,6 miljoen aandelen in zijn bezit. Daarvan wil hij maximaal 5 procent van de hand doen bij de beursgang. Het resterende deel van zijn aandelen zou bij een prijs van 26,50 euro ruim 400 miljoen euro waard zijn.

Bron • RTL Z