Bedrijven

Winst Vopak daalt minder dan gedacht: koers stijgt fors

16 februari 2018 09:31

Beeld © ANP

Vopak waarschuwde al twee keer dat de winst zou teleurstellen, maar de resultaten over 2017 zijn minder slecht dan werd gevreesd.

Het operationele resultaat van Vopak daalde over heel 2017 met 7 procent tot 763 miljoen euro. Maar dat is meer dan de 740 miljoen euro waar beleggers op hadden gerekend.

Het resultaat daalde doordat de opslagtanks voor olie- en olieproducten minder goed bezet waren. De bezettingsgraad daalde van 92 procent tot 89 procent. Dat komt omdat de olieprijs voor levering over een paar maanden lager is dan de huidige olieprijs en dan heeft het geen zin om olie op te slaan.

Vopak handhaaft wel het dividend op 1,05 euro per aandeel.

Zwakke vraag

Volgens het concern wordt het resultaat in 2018 gedrukt door de zwakkere vraag naar opslag. Die zal namelijk een negatieve invloed hebben op de bezettingsgraad en de prijzen.

Gezien het uitbreidingsprogramma en de kostenbesparingen is er wel de mogelijkheid dat het resultaat in 2019 aanzienlijk wordt verbeterd, afhankelijk van marktomstandigheden en wisselkoerseffecten. Vopak is bezig de kosten met minstens 25 miljoen euro te verlagen.

Beleggers reageren enthousiast op de cijfers. De koers van Vopak staat fors hoger.

De wereldwijde opslagcapaciteit van Vopak bedroeg eind vorig jaar 35,9 miljoen kubieke meter. Het bedrijf is bezig de capaciteit met 3,1 miljoen kubieke meter uit te breiden in 2019.

Vandaag maakte Vopak bekend de terminal in Jakarta in Indonesië te vergroten met 100.000 kubieke meter.

Bron • RTL Z