Bedrijven

Mooie cijfers Randstad, keert recordividend uit

13 februari 2018 07:56

Beeld © Archieffoto ANP

De omzet en het resultaat van uitzendbureau Randstad zijn beter dan was verwacht. Het uitzendconcern wil een recordividend uitkeren, mede vanwege een speciaal extra dividend.

In het vierde kwartaal heeft Randstad prima gedraaid. Over bijna de hele linie stegen de omzet, het resultaat en de marges. Alleen in de VS, de grootste markt voor Randstad, gaat het wat minder.

De totale omzet steeg in het vierde kwartaal met 8,1 procent tot bijna 6 miljard euro. De nettowinst groeide met 30 procent tot 197,9 miljoen euro. Een beter beeld van de onderliggende ontwikkeling geeft de aangepaste nettowinst. Deze steeg  met 11,1 procent tot 225,3 miljoen euro.

Speciaal dividend

In heel 2017 steeg de omzet met 13 procent tot 23,3 miljard euro. De aangepaste nettowinst nam bijna 10 procent tot 756,3 miljoen euro.

Randstad verhoogt het dividend tot 2,76 per aandeel. Daarin zit een speciaal dividend van 0,69 euro per aandeel. Het gewone dividend stijgt met een kleine 10 procent.

Beleggers kunnen de resultaten van Randstad waarderen, de koers `stond even 3 procent hoger, maar daar is nu nog een plus van ruim 1 procent van over.

Monster

Er wordt nog geherstructureerd bij vacaturesite Monster en daar wordt ook nog verlies geleden. Randstad denkt dat Monster, in Nederland bekend onder de naam Monsterboard, over heel 2018 break-even draait, maar daarbij wordt wel uitgegaan van het resultaat vóór aftrek van rente en belastingen.

Corné van Zeijl van Actiam is door het voortdurende gekwakkel dan ook niet te spreken over Monster: "Die overname is echt een kat in de zak". 

Lagere omzet in de VS

In de VS daalde de omzet van Randstad, maar het resultaat bleef vrijwel gelijk. Van Zeijl vindt de lagere omzet niet verrassend: "De economie groeit er al negen jaar op rij, de werklooshied is laag en de werknemers zijn bijna op".

In Nederland namen de omzet en het resultaat licht toe. Veel beter ging het in Frankrijk, de andere belangrijke markt, groeide de omzet met 21 procent en een steeg het resultaat met 42 procent.

Verder sprong met name Italië eruit, met een omzetgroei van 24 procent en een toename van het resultaat met 35 procent.

2018 goed begonnen

Randstad zegt nooit heel lang vooruit te kunnen kijken maar het eerste kwartaal van 2018 is goed begonnen. In januari steeg de omzet met zo'n 7 procent, dat is iets minder dan in het vierde kwartaal. In februari lijkt de lijn van januari te zijn doorgetrokken.

Bron • RTL Z