Bedrijven

Duur grapje: ombouw AkzoNobel kost bijna 300 miljoen

Paul le Clercq • 08 februari 2018 17:33 @Paul_le_Clercq

Directeur Axel Rüger van het Van Goghmuseum bij de presentatie van nieuwe kleuren van AkzoNobel-dochter Sikkens. Beeld © ANP

Het omvormen van chemieconcern AkzoNobel tot een puur verfbedrijf, waar de afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals onderdeel van is, kost in totaal 295 miljoen euro. Daarvan vallen tientallen miljoenen euro's in 2017.

AkzoNobel was ooit een conglomeraat dat totaal verschillende producten maakte: onder meer medicijnen, zout, basischemicaliën en verf. Inmiddels is al een aantal onderdelen afgestoten.

Nu wil Akzo zich alleen nog maar bezig houden met verf. Maar dat slotstuk van de ombouw kost nogal wat geld.

Splitsing en reorganisatie

Zo is er met de afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals zo'n 175 miljoen euro gemoeid. Die kosten vallen deels in 2017 en deels in 2018. Daarnaast wordt de verfdivisie gereorganiseerd. En dat kost nog eens 120 miljoen euro. Ook die kosten komen deels voor rekening van 2017 en deels voor 2018.

Tegenover die eenmalige kosten voor de reorganisatie van de verfdivisie staan wel jaarlijkse kostenbesparingen van 110 miljoen euro per jaar.

Eenmalige kosten in 2017

Het is nog niet bekend welk deel van de kosten die gepaard gaan met de ombouw van AkzoNobel in welk jaar worden genomen. Wél is duidelijk dat er over 2017 voor 130 miljoen euro aan eenmalige kosten worden genomen, die bestaan met name uit kosten voor de transformatie, inclusief de afsplitsing van Specialty Chemicals.

De rest van de kosten valt in 2018. Op 8 maart worden de volledige jaarcijfers gepubliceerd en dan weten we waarschijnlijk meer.

Wat we in ieder geval over 2017 al wel weten is dat het Ebit-resultaat van Akzo (vóór aftrek van rente en belastingen) in heel 2017 steeg met 1,5 procent tot circa 1525 miljoen euro. Maar daarin is het hierboven genoemde bedrag van 130 miljoen euro niet meegenomen.

De omzet van AkzoNobel nam toe met 3 procent tot 14,6 miljard euro (4  procent zonder het effect van de sterke euro). Dat is inclusief de divisie Specialty Chemicals.

Akzo richt zich alleen op verf

Specialty Chemicals staat in de etalage, het wordt óf verkocht, óf apart naar de beurs gebracht. AkzoNobel zag zich genoodzaakt het onderdeel af te splitsen na het bod van het Amerikaanse PPG op Akzo. Akzo meende op eigen houtje ook waarde te kunnen creëren voor de aandeelhouders.

PPG staakte uiteindelijk zijn overnamepogingen, na zwaar verzet van AkzoNobel.

Twee winstwaarschuwingen

Maar tot nu toe stelde Akzo beleggers teleur. Er waren twee winstwaarschuwingen en de koers blijft flink achter bij de AEX-index. De koers staat nog op hetzelfde niveau als begin maart, toen bekend was geworden dat PPG een bod wilde uitbrengen op Akzo. De AEX staat inmiddels zo'n 4 procent hoger.

Bron • RTL Z