Bedrijven

SBM verwacht hogere omzet, maar lager resultaat in 2018

08 februari 2018 08:00

Beeld ©

In 2017 behaalde SBM Offshore, dienstverlener aan de olie- en gasindustrie, een omzet die overeen kwam met de eigen verwachtingen. Het onderliggende resultaat was wat hoger dan gedacht. Voor het nieuwe jaar gaat het concern uit van een hogere omzet, maar een lager resultaat.

De omzet van SBM Offshore kromp in 2017 met 17 procent tot een kleine 1,7 miljard dollar. De totale nettowinst daalde van 275 miljoen dollar tot 25 miljoen dollar.

Maar een beter beeld van de onderliggende ontwikkeling bij het bedrijf is het onderliggende resultaat vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill (Ebitda). Dit verbeterde van 778 miljoen euro tot 806 miljoen euro. SBM wil het dividend over 2017 met 9 procent verhogen tot 0,25 dollar per aandeel.

Beleggers reageren teleurgesteld op de resultaten en vooruitzichten. De koers van SBM Offshore daalt meer dan die van de AEX-index.

Omkoopschandaal

In dit onderliggende resultaat is gecorrigeerd voor onder meer de boete van 238 miljoen dollar die SBM Offshore betaalde aan het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege een omkoopschandaal.

De lagere omzet komt doordat er minder inkomsten werden behaald bij het onderdeel Turnkey, de divisie die producten levert die direct gereed zijn voor gebruik. Voor 2018 verwacht SBM juist te profiteren van vorig jaar toegekende contracten.

Olieprijs

De afgelopen jaren had SBM Offshore last van de lage olieprijs, waardoor olieconcerns minder investeerden. Maar de onderneming is nu een stuk positiever over de toekomst. Het denkt dat marktomstandigheden in de offshore olie- en gassector verder verbeteren.

Voor 2018 gaat het bestuur dan ook uit van een hogere omzet van 1,9 miljard dollar. Het Ebitda-resultaat zal echter op rond de 750 miljoen dollar uitkomen, een daling dus.

Belangrijk voor SBM is de omvang van de orderportefeuille. Deze bedroeg eind december 16,8 miljard dollar. Dat is iets lager vergeleken met een jaar eerder.

Bron • RTL Z / ANP