Bedrijven

Prima resultaten van DSM en goede vooruitzichten

14 februari 2018 07:39

Beeld © ANP

Chemieconcern DSM heeft een mooi vierde kwartaal achter de rug. De omzet en het resultaat waren beter dan verwacht. In 2018 zal het resultaat met meer dan 10 procent groeien, verwacht het bestuur.

DSM profiteerde van sterke vraag, terwijl het ook de prijzen flink wist te verhogen. In de maanden oktober tot en met november steeg de omzet met 8 procent tot bijna 2,2 miljard euro. Dat is ondanks het negatieve effect van de sterke euro.

De  omzetgroei is iets beter dan analisten hadden verwacht. DSM wist zowel het verkochte volume op te krikken (met 7 procent) als ook de prijzen te verhogen (met 5 procent). Er was wel een negatief wisselkoerseffect van 5 procent. Zonder de sterke euro zou de omzet dus met maar liefst zo'n 12 procent zijn gestegen.

Winstgroei

De nettowinst nam toe van 87 miljoen euro tot 178 miljoen euro. Voor een goed beeld van de werkelijke ontwikkeling is het beter om te kijken naar het aangepaste bedrijfsresultaat (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill). Dit steeg met 14 procent tot 359 miljoen. Dat is beter dan de 340 miljoen euro waarop beleggers hadden gerekend.

Beleggers krijgen een dividend van 1,85 euro per aandeel, dat is een dubbeltje meer dan over 2016. Beleggers zijn enthousiast over de cijfers van DSM. De koers staat flink hoger.

Beide divisies doen het goed

De omzet en het resultaat stegen bij beide divisies. De omzet nam in het vierde kwartaal zowel bij Nutrition (voedingsingrediënten, vitamines) als bij Materials (hoogwaardige plastics voor onder meer auto- en elektronicaproducenten) toe met 8 procent. Het aangepaste bedrijfsresultaat steeg bij Nutrition met 12 procent en bij Materials met 13 procent.

Over geheel 2017 nam de omzet toe met 9 procent tot 8,6 miljard euro, het aangepaste bedrijfsresultaat steeg met 15 procent tot 1.445 miljoen euro en de nettowinst sprong van 629 miljoen euro tot 1.781 miljoen euro. Maar daarin zit een boekwinst op de verkoop van het resterende belang in farmabedrijf Patheon.

Over de vraag of er iets is dat tegenvalt, moet topman Sijbesma op RTL Z even goed nadenken: "ik moet u teleurstellen". 

Sterke balans: overnames?

DSM heeft een sterke balans, met een eigen vermogen dat 55 procent van het balanstotaal uitmaakt. Verder heeft het 900 miljoen euro in kas. Topman Feike Sijbesma zei op een beleggersdag in september nog dat er financiële ruimte is voor enkele grotere overnames of een reeks kleintjes.

Bron • RTL Z