Bedrijven

EU start onderzoek naar Nederlandse belastingdeal Ikea

18 december 2017 12:07

Kassa's bij de Ikea in Eindhoven. Beeld © ANP

Ikea heeft mogelijk dankzij twee fiscale deals in Nederland minder belastingen hoeven te betalen dan andere bedrijven. EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging heeft daarom een diepgaand onderzoek geopend naar de afspraken met de Nederlandse Belastingdienst, kondigde zij in Brussel aan.

Het onderzoek van de Europese Commissie heeft betrekking op afspraken (rulings) met dochterbedrijf Inter Ikea Systems, dat in Delft is gevestigd.

"Op basis van ons voorlopig onderzoek lijken twee fiscale rulings die de Belastingdienst in 2006 en 2011 heeft afgegeven de belastbare winst van Inter Ikea Systems in Nederland aanzienlijk te hebben verlaagd", aldus Vestager. Dat komt neer op ongeoorloofde staatssteun omdat andere bedrijven niet dezelfde voordelen hebben.

Miljard 

Ikea bestaat uit twee holdings: de Ikea Group, waaronder alle meubelwinkels hangen, en het in Delft gevestigde Inter Ikea Systems, dat gaat over het intellectueel eigendom. Via een franchiseconstructie werd onderlinge winst en geld tussen Nederland, Luxemburg en Liechtenstein doorgeschoven om gebruik te maken van gunstige belastingconstructies.

Vestager noemt concrete geen bedragen, maar in een eerder onderzoek naar belastingontwijking van Ikea door de Groenen in het Europees Parlement wordt een bedrag van bijna een miljard euro tussen 2009 en 2014 genoemd.

Inter Ikea Group en Ikea Group hadden vorig jaar een omzet van bij elkaar opgeteld 59 miljard euro. Samen betaalden de twee bedrijven ruim een miljard euro aan belastingen. Onder de streep bleef uiteindelijk in totaal ruim 3,5 miljard euro aan nettowinst over.

'Iedereen moet belasting betalen'

"Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten hun eerlijk deel van de belastingen betalen. Lidstaten mogen niet toelaten dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hen toe te staan hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven", aldus Vestager.

Inter Ikea Group laat in een reactie weten dat Ikea belastingen betaalt in overeenstemming met wet- en regelgeving. "De manier waarop we door de nationale autoriteiten zijn belast, is volgens ons in overeenstemming met de EU-regels. Het is goed als het onderzoek duidelijkheid kan brengen en dat kan bevestigen", zegt het bedrijf in een statement. 

Volgens Ikea is het onderzoek verder een zaak tussen de Commissie en de Nederlandse overheid. Wel bestudeert het bedrijf het besluit en belooft volledig mee te werken aan het onderzoek. 

Nederland werkt mee aan onderzoek

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland zal meewerken aan het onderzoek. "Ik kan op dit moment niet dieper inhoudelijk ingaan op de rulings tussen Inter Ikea Systems BV en de Belastingdienst", zegt Snel. De wet verbiedt hem om mededelingen te doen over individuele personen of bedrijven.

Nederland heeft in principe een maand om te reageren op de klacht van de Commissie. 

'Niet om fiscale redenen naar Nederland'

In 2014 zei voormalig Ikea-ceo Peter Agnefjäll tegen RTL Z dat het bedrijf het hoofdkantoor niet naar Nederland verhuisde om fiscale redenen: 

Eerdere zaken

In 2016 vorderde Nederland op last van de commissie al 25,7 miljoen euro terug van Starbucks. De Amerikaanse koffieketen genoot via een deal met de Belastingdienst miljoenen euro's voordeel in de jaren 2008-2014, oordeelde de Commissie.

De Nederlandse regering heeft de zaak ondanks de terugvordering aan het Europees Hof van Justitie voorgelegd, maar die loopt nog.

Bron • RTL Z / ANP