Bedrijven

Supers verwachten bijna een miljard euro kerstomzet

15 december 2017 16:24

Beeld © ANP

De supermarkten verwachten in de week voor kerst zo'n 950 miljoen euro omzet te draaien. Daarmee zou de traditionele topweek van het jaar weer iets beter zijn dan een jaar eerder.

Dat schat de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Vorig jaar werd er al een record in de boeken gezet. Toen kwam de kerstomzet van de sector uit op 879 miljoen euro.

De stijgende trend is al weer een paar jaar aan de gang, sinds Nederland uit de grote crisis klom. Uit deze grafiek op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is goed op te maken dat de omzet in december ieder jaar piekt, maar ook naar een steeds hoger gemiddeld niveau kruipt.

Miniatuurvoorbeeld

Los gaan

Volgens supermarktdeskundige Paul Moers pakken de supermarkten hun kerstpromoties dit jaar nog grootser aan dan andere jaren. "Het voorzichtige en zuinige is eraf, mensen hebben het geld er weer voor over en gaan straks helemaal los."

Dat is ook te zien in het aanbod van de supers. Ook een traditioneel goedkope supermarkt als Lidl heeft voor de kerst zijn luxe-segment uitgebreid tot ruim 500 producten. Bij de grootste van alle grootgrutters, Albert Heijn, denken ze dat we dit jaar vooral meer geld uitgeven aan vegetarische gerechten en cocktails.

December goede maand, maar niet doorslaggevend

Alle eetfestijnen en gezelligheid van de maand december leggen de branche dus geen windeieren, maar het is ook niet zo dat de kerst het hele jaar van een supermarkt maakt of breekt.

Vorig jaar lag de weekomzet voor kerst ruim 200 miljoen euro hoger dan de gemiddelde weekomzet, of: een derde hoger dan normaal. Maar de gehele decemberomzet ligt doorgaans slechts 10 procent tot 15 procent hoger dan die van de gemiddelde maand. 

Dit jaar verwacht de sector een jaaromzet van 37 miljard euro (een record). Dat komt neer op een gemiddelde weekomzet van zo'n 711 miljoen euro. Als de 950 miljoen euro werkelijk gehaald wordt, betekent dat een omzetstijging van bijna 19 procent in de kerstweek.

Webshops cashen ook in december

Als de supermarkten inderdaad op recordjacht gaan de komende weken, dan volgen ze het goede voorbeeld van de webwinkels. Net voor Sinterklaas zagen zij ook al meer orders dan ooit binnenlopen.

Bron • RTL Z