Bedrijven

Atos brengt bod van 4,3 miljard euro uit op Gemalto

11 december 2017 22:19

Beeld © ANP

Het Franse IT-bedrijf Atos heeft een miljardenbod uitgebracht op het aan de AEX genoteerde Gemalto, de grootste producent van simkaarten voor mobiele telefoons.

Dat maakt Atos bekend in een persbericht. Het bedrijf zegt 46 euro per aandeel in contanten over te hebben voor het Frans-Nederlandse Gemalto, wat in totaal op zo'n 4,3 miljard uitkomt.

Het bod is 'vriendelijk, overtuigend en in het belang van alle aandeelhouders', omschrijft het Franse bedrijf. Het bod is al op 28 november gedaan, met de bekendmaking hoopt Atos Gemalto zover te krijgen om aan de onderhandelingstafel te schuiven. 

Update 12 december: Gemalto laat weten dat zij het 'ongevraagde en voorwaardelijke bod' gaan bestuderen en voor 15 december zal reageren. Tot die datum is het bod geldig. 

'Elkaar versterken'

Beide bedrijven houden zich bezig met cybersecurity, internet of things en online betalingssystemen, en zouden elkaar daarin kunnen versterken, schrijft Atos-ceo Thierry Breton in de persverklaring.

Het bod kan worden gefinancierd uit bestaande middelen. Gemalto, dat een internationaal hoofdkantoor in Amsterdam heeft, sloot maandag op de beurs op een koers van 33,89 euro.

Simkaarten

Gemalto heeft een moeizame tijd achter de rug, met verschillende winstwaarschuwingen op rij. De koers van het bedrijf daalde daardoor flink. 

Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van NFC-chips en beveiligingssoftware voor onder andere paspoorten en auto's. Gemalto is ook 's werelds grootste maker van simkaarten voor mobiele telefoons, een markt die erg onder druk staat.

Gemalto ontstond in 2006 uit een samensmelting van het in Nederland gevestigde Axalto en Gemplus uit Luxemburg. Het bedrijf is sinds 2013 beursgenoteerd in Amsterdam en heeft een tweede notering in Parijs.

Bron • RTL Z / ANP